Fondue z sera

Serowe fondue to słowo, przy którym cieknie ślinka. Kremowy, topiony ser do maczania w nim różnego rodzaju smakołyków. Naszym zdaniem wspaniały wynalazek W naszym sklepie internetowym znajdziesz wiele garnków do fondue, które utrzymują ser w cieple i które sprawią, że wieczór z fondue będzie tak przyjemny, jak to tylko możliwe. W tym przepisie powiemy Ci, jak sprawić, by Twój ser był przyjemny, płynny i nie twardy. Miłej zabawy!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 ml białego wina
300 g Gruyère
500 g sera z Bergblumen
100 g sera cheddar
1łyżka skrobi
Przybory
Garnek do serowego fondue

Informacje żywieniowe

788 Kalorie
2 g Węglowodany
57 g Tłuszcze
59 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie serowego fondue

Zagotuj w garnku białe wino. Zetrzyj ser i stopniowo mieszaj z białym winem, aż wszystko się rozpuści. Wymieszaj skrobię z 2 łyżkami wody na gładką masę i dodaj do masy serowej. Ciągle mieszając, poczekaj, aż wszystko dobrze się połączy.
Oznacz jako zakończone
2.

Przelewanie i zanurzanie

Wlej masę serową do garnka do fondue i zanurzaj w niej przysmaki według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli maczasz chleb w swoim fondue, łam go zamiast kroić: w ten sposób powierzchnia jest bardziej nierówna i może przyjąć dużo więcej sera.
Jeśli chodzi o odpowiedni ser, zawsze sprowadza się to do smaku. Jeśli nie masz pewności, zasięgnij porady na temat właściwej mieszanki w dziale serów lub na rynku.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF