Lody pistacjowe z maszyny do lodów

Lody pistacjowe z maszyny do lodów to jeden z klasycznych rodzajów lodów, które powinno się robić samemu. Ważna rzecz, gdy robisz to sam: Dokładnie wiesz, co jest w twoich lodach, a czego nie ma. Opracowaliśmy przepis, w który wyraźnie podkreśla smak pistacji. Zrób to szybko i poczuj się jak w lodziarni w Bella Italia!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
100 g pistacji
200 ml śmietanki
200 ml mleka
1 żółtko
30 g surowej masy marcepanowej
80 g cukru
Przybory
Maszyna do lodów
Mikser

Informacje żywieniowe

147 Kalorie
11 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Drobno zmiel pistacje w blenderze, podgrzej mleko w rondelku na średnim ogniu, dodaj pistacje i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia na 3 godziny.
Oznacz jako zakończone
2.

Masa lodowa

Marcepan pokrój w cienkie plasterki i dokładnie wymieszaj z mlekiem pistacjowym. Osobno ubij żółtka z cukrem, a śmietanę ubij śmietanę na półsztywno. Dodaj wszystko do masy pistacjowej i dobrze wymieszaj.
Oznacz jako zakończone
3.

Lody

Włóż masę lodową do maszyny do lodów i pozostaw do zamrożenia na około 40 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada jednej gałce lodów.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF