Mieszanka do pieczenia w słoiku: piernik

Łatwo jest zrobić własną mieszankę do pieczenia w słoiku: Piękny i słodki pomysł w pełnym tego słowa znaczeniu. Jako mały prezent pod choinkę lub tak po prostu – z naszą mieszanką do pieczenia otrzymasz pyszny piernik, który piecze się tak szybko, że już po godzinie można go wyjąć z blachy. W naszym przepisie znajdziesz prosty sposób wykonania zarówno mieszanki do pieczenia na prezent, jak i do pieczenia. Co może być piękniejszego? Mieszanka do pieczenia wystarczy na małą blachę lub na dużą formę do zapiekania o wymiarach ok. 39 x 24 cm.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g mąki typ 405
100 g cukru
30 g mielonych migdałów
30 g mielonych orzechów laskowych
2łyżeczki kakao do pieczenia
1łyżeczka kropli czekoladowych
1łyżeczki proszku do pieczenia
1opakowanie cukru waniliowego
1łyżeczki przyprawy do piernika
1łyżeczki cynamonu
Do pieczenia
100 g masła
2 jajka
400ml mleka
Przybory
Forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

225 Kalorie
26 g Węglowodany
11 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na mieszankę do pieczenia

Wszystkie suche składniki mieszanki do pieczenia układaj w słoiku jeden na drugim, tak aby było widać poszczególne składniki. Szczelnie zamknij i dodaj na etykiecie przepis i czas pieczenia. Udekoruj według uznania.
Oznacz jako zakończone
2.

Do pieczenia

Wymieszaj wszystkie suche składniki w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego ze zmiękczonym masłem, jajkami i mlekiem, aż do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
3.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
4.

Piernik

Ciasto wlej do głębokiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy do pieczenia i piecz ok. 40 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF