Orkiszowe gwiazdki cynamonowe

Orkiszowe gwiazdki cynamonowe smakują prawie jak ich oryginały i pozwalają zaoszczędzić kilka kalorii w okresie świątecznym. Jeśli chcesz zadbać o swoją dietę w okresie świątecznym i zimowym, powinieneś przyjrzeć się bliżej tym cynamonowym gwiazdkom z mąki pełnoziarnistej. Już sama zmiana mąki klasycznej na orkiszową sprawi, że Twoje smakołyki będą bardziej wartościowe. Wypróbuj już teraz! Ciasta wystarczy na ok. 30 gwiazdek cynamonowych. To ci nie wystarcza? To upiecz dwa razy więcej!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g mąki orkiszowej
100 g margaryny
50 g ukru trzcinowego
50 g mielonych migdałów
3łyżki mleka
1 jajko
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka cynamonu
1szczypta soli
Sprzęt
Robot kuchenny opcjonalnie
wycinarka do gwiazdek

Informacje żywieniowe

66 Kalorie
7 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Wymieszać ze sobą suche składniki

Połącz mąkę, cukier trzcinowy, migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli używasz robota kuchennego, użyj haka do wyrabiania ciasta. Można też zagnieść wszystko ręcznie.
Oznacz jako zakończone
2.

Wyrobić ciasto

Dodać margarynę, jajko i mleko, a następnie wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej i zwartej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.

Pozostawić, aby odpoczęło

Przykryć ciasto i odstawić do lodówki na 60 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

Ozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.

Wyciąć gwiazdki

Rozwałkować ciasto równomiernie na grubość 1-2 cm na posypanej mąką powierzchni roboczej. Wyciąć gwiazdki i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
6.

Upiec gwiazdki cynamonowe

Piec gwiazdki cynamonowe przez 12-15 minut. Po wyjęciu powinny być jeszcze trochę miękkie. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jedna gwiazdka to jedna porcja.
 Zapisz jako PDF