Podpłomyki z ziemniakami

Podpłomyki z ziemniakami, ostrym serem górskim, słodkimi pomidorami i jabłkami. To połączenie, które od tej chwili na zawsze zapamiętasz. Bo ten niezwykły i pyszny podpłomyk jest idealny na jesień. Szybko zagnieć ciasto na ten klasyczny podpłomyk i przygotuj farsz. Specjalna atrakcja: Do tego podpłomyka użyliśmy czarnych pomidorów. Spróbuj jak smakuje!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4porcje podpłomyka alternatywnie kupne ciasto na podpłomyk na 1 blachę
2 ziemniaki ok. 150 g każdy
200 g kwaśnej śmietany
2 czarne pomidory
100 g sera górskiego
1 jabłko
1gałązka tymianku
sól i pieprz do smaku
Przybory
1 strug kuchenny

Informacje żywieniowe

570 Kalorie
60 g Szénhidrátokat
19 g Tłuszcze
16 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Posmarować ciasto

Ciasto na podpłomyk rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować składniki

Umyj ziemniaki, pomidory i jabłko. Pokrój ziemniaki i pomidory w cienkie plasterki (upewnij się, że ziemniaki są bardzo cienkie, aby szybko się upiekły), usuń gniazdo nasienne z jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Ser górski pokrój w plasterki. Umyj tymianek, otrząśnij do sucha, oskub listki z gałązki i grubo posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzany piekarnik

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozprowadzaj składniki

Ciasto na podpłomyk posmaruj kwaśną śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Teraz wszystkie składniki równomiernie rozłóż na cieście.
Oznacz jako zakończone
5.

Piec Tarte Flambee

Zapiekaj podpłomyk przez ok. 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF