Poncz z pieczonych jabłek

Poncz z pieczonych jabłek to jeden z naszych ulubionych ciepłych napojów, gdy na zewnątrz jest naprawdę zimno i lodowato. Ciepły, owocowy sok jabłkowy wraz z białym winem i rumem oraz pyszną wanilią i rozmarynem. I oczywiście w tym smacznym napoju nie powinno zabraknąć szczypty cynamonu. Sama myśl o tym rozgrzewa nasze serca. Ty też tak masz? W takim razie wypróbuj nasz przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
800 ml soku jabłkowego
400 ml białego wina
200 ml rumu brązowego lub białego
1 strąk wanilii
1 laska cynamonu
4 goździki
4gałązki rozmarynu
4łyżki brązowego cukru

Informacje żywieniowe

357 Kalorie
37 g Węglowodany
1 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Strąk wanilii rozdziel wzdłuż i na pół i wyskrob pestki. Rozmaryn umyj i otrząśnij do sucha.
Oznacz jako zakończone
2.

Poncz

W rondelku podgrzej sok jabłkowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do garnka i pozostaw do naciągnięcia na co najmniej 15 minut. Uważaj, aby nie doprowadzić mieszaniny do wrzenia. Przefiltruj przyprawy przez drobne sito i delektuj się ponczem z rozmarynem i cynamonem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF