Spekulatius tiramisu

Spekulatius tiramisu z kompotem jabłkowo-cynamonowym. Deser, który z nawiązką spełnia nazwę deser świąteczny. Bo bądźmy szczerzy: Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez korzennych ciasteczek spekulatius. Dlatego też zanurzyliśmy te pyszne ciasteczka w kawie, obłożyliśmy je warstwowo cynamonowym kremem mascarpone, a tuż przed końcem nałożyliśmy na to odrobiną kompotu jabłkowego. Tej posypanej cienką warstwą kakao kreacji nie sposób się oprzeć nie tylko wizualnie, ale i smakowo. Stanowi to niewątpliwą pokusę dla Mikołaja, który wpadnie i ukradnie resztki z lodówki. Pewny sukces!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej w proszku
500 g ciasteczek spekulatius
500 g mascarpone
500 g chudego twarogu
4porcje kompotu jabłkowo-cynamonowego
80 g cukru brązowego
2 żółtka
2 łyżki kakao do pieczenia
2łyżki cynamonu
1opakowanie cukru waniliowego
1szczypta soli
Przybory
Forma do zapiekania
Foremka do wycinania gwiazdek opcjonalnie

Informacje żywieniowe

565 Kalorie
63 g Węglowodany
28 g Tłuszcze
13 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Zagotuj zmieloną kawę z ok. 300 ml wody i pozostaw do ostygnięcia. Mascarpone, żółtka, brązowy cukier, cynamon, chudy twaróg i cukier waniliowy zmiksuj na jednolitą masę.
Oznacz jako zakończone
2.

Układaj warstwami tiramisu

Krótko zanurzaj ciasteczka spekulatius w zimnej kawie, a następnie wyłóż nimi naczynie do zapiekania. Przykryj cienką warstwą kremu i powtórz proces. Po ostatniej warstwie ciasteczek spekulatius nałóż kompot z jabłek i cynamonu, a następnie ostatnią warstwę kremu mascarpone. Odstaw tiramisu do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.
Oznacz jako zakończone
3.

Dekorowanie tiramisu

Jeśli chcesz, ostrożnie umieść foremkę do ciasteczek na tiramisu i oprósz kakao. Powtarzaj ten proces, aż powstanie piękny wzór i całe tiramisu będzie pokryte kakao.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF