{"id":29462,"date":"2023-01-31T11:54:31","date_gmt":"2023-01-31T11:54:31","guid":{"rendered":"https:\/\/magazin.klarstein.de\/rezepte\/obazda\/"},"modified":"2023-01-31T11:54:31","modified_gmt":"2023-01-31T11:54:31","slug":"obazda","status":"publish","type":"recipe","link":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/","title":{"rendered":"Obazda"},"content":{"rendered":"\n

Obazda to bawarski klasyk, kt\u00f3rego nie powinno zabrakn\u0105\u0107 na \u017cadnym porz\u0105dnym pocz\u0119stunku. Pasta serowa sk\u0142ada si\u0119 g\u0142\u00f3wnie z camemberta. Nale\u017cy doda\u0107 mas\u0142o, cebul\u0119 i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, \u017ce obazda oznacza w j\u0119zyku g\u00f3rnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej r\u00f3wnie\u017c jako Obatzter lub Obatzda) podaje si\u0119 smacznego precla lub gruby kawa\u0142ek chleba pszennego. Wprowad\u017a na sw\u00f3j st\u00f3\u0142 atmosfer\u0119 Oktoberfestu oraz prawdziwy bawarski klimat i wypr\u00f3buj nasz przepis!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Obazda to bawarski klasyk, kt\u00f3rego nie powinno zabrakn\u0105\u0107 na \u017cadnym porz\u0105dnym pocz\u0119stunku. Pasta serowa sk\u0142ada si\u0119 g\u0142\u00f3wnie z camemberta. Nale\u017cy doda\u0107 mas\u0142o, cebul\u0119 i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, \u017ce obazda oznacza w j\u0119zyku g\u00f3rnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej r\u00f3wnie\u017c jako Obatzter lub Obatzda) podaje si\u0119 smacznego precla […]<\/p>\n","protected":false},"author":5,"featured_media":24247,"menu_order":0,"template":"","acf":[],"yoast_head":"\nObazda | Klarstein<\/title>\n<meta name=\"description\" content=\"Chcesz przygotowa\u0107 sobie w domu obazd\u0119 na przek\u0105sk\u0119? To \u017caden problem! Oto nasz prosty i pyszny przepis!\" \/>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"pl_PL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Obazda | Klarstein\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Chcesz przygotowa\u0107 sobie w domu obazd\u0119 na przek\u0105sk\u0119? To \u017caden problem! Oto nasz prosty i pyszny przepis!\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Klarstein Magazin\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/Klarstein.SlovenskaRepublika\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/08\/KS_Magazine_0822_Obazda_1300x1300px.jpg\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:width\" content=\"1300\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:height\" content=\"1300\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:type\" content=\"image\/jpeg\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/\",\"url\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/\",\"name\":\"Obazda | Klarstein\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#website\"},\"datePublished\":\"2023-01-31T11:54:31+00:00\",\"dateModified\":\"2023-01-31T11:54:31+00:00\",\"description\":\"Chcesz przygotowa\u0107 sobie w domu obazd\u0119 na przek\u0105sk\u0119? To \u017caden problem! Oto nasz prosty i pyszny przepis!\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"pl-PL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/\"]}]},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Domov\",\"item\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"EasyMeals Recipes\",\"item\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"Obazda\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/\",\"name\":\"Klarstein Magazin\",\"description\":\"Magazine about cooking, kitchen and home.\",\"publisher\":{\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#organization\"},\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"pl-PL\"},{\"@type\":\"Organization\",\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#organization\",\"name\":\"Klarstein\",\"url\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/\",\"logo\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"pl-PL\",\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#\/schema\/logo\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/cropped-Klarstein_Symbol_black.png\",\"contentUrl\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/cropped-Klarstein_Symbol_black.png\",\"width\":1739,\"height\":1739,\"caption\":\"Klarstein\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#\/schema\/logo\/image\/\"},\"sameAs\":[\"https:\/\/www.instagram.com\/klarstein.slovensko\/\",\"https:\/\/www.facebook.com\/Klarstein.SlovenskaRepublika\"]},{\"@type\":\"Recipe\",\"@id\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/#recipe-29462\",\"name\":\"Obazda\",\"image\":\"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/08\/KS_Magazine_0822_Obazda_1300x1300px.jpg\",\"author\":{\"@type\":\"Person\",\"name\":\"Svenja\"},\"datePublished\":\"2023-01-31 11:54:31\",\"description\":\"Obazda to bawarski klasyk, kt\u00f3rego nie powinno zabrakn\u0105\u0107 na \u017cadnym porz\u0105dnym pocz\u0119stunku. Pasta serowa sk\u0142ada si\u0119 g\u0142\u00f3wnie z camemberta. Nale\u017cy doda\u0107 mas\u0142o, cebul\u0119 i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, \u017ce obazda oznacza w j\u0119zyku g\u00f3rnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej r\u00f3wnie\u017c jako Obatzter lub Obatzda) podaje si\u0119 smacznego precla […]\",\"totalTime\":\"\",\"keywords\":\"Kolacja,Niemiecki,Serdeczny\",\"recipeYield\":\"\",\"recipeCategory\":\"Przek\u0105ska\",\"nutrition\":{\"@type\":\"NutritionInformation\",\"calories\":\"294 Kalorie\"},\"recipeIngredient\":[\"200 g Camembert\",\"50 g mas\u0142a\",\"1\/2 cebuli\",\"1 \u0142y\u017ceczka kminku\",\"1 \u0142y\u017ceczka s\u0142odkiej papryki\",\" s\u00f3l i pieprz\"],\"recipeInstructions\":[{\"@type\":\"HowToStep\",\"text\":\"Obierz i drobno posiekaj cebul\u0119. Pozostawi\u0107 mas\u0142o, aby dosz\u0142o do temperatury pokojowej. Pokr\u00f3j camembert w kostk\u0119. \"},{\"@type\":\"HowToStep\",\"text\":\"Camembert wymieszaj z mielon\u0105 papryk\u0105 oraz kminkiem i lekko rozgnie\u0107. Najlepiej zrobi\u0107 to za pomoc\u0105 widelca. Stopniowo dodawa\u0107 zmi\u0119kczone mas\u0142o, a\u017c powstanie kremowa pasta do smarowania. Dodajemy cebul\u0119 i doprawiamy past\u0119 sol\u0105 i pieprzem. \"}]}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Obazda | Klarstein","description":"Chcesz przygotowa\u0107 sobie w domu obazd\u0119 na przek\u0105sk\u0119? To \u017caden problem! Oto nasz prosty i pyszny przepis!","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/","og_locale":"pl_PL","og_type":"article","og_title":"Obazda | Klarstein","og_description":"Chcesz przygotowa\u0107 sobie w domu obazd\u0119 na przek\u0105sk\u0119? To \u017caden problem! Oto nasz prosty i pyszny przepis!","og_url":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/","og_site_name":"Klarstein Magazin","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/Klarstein.SlovenskaRepublika","og_image":[{"width":1300,"height":1300,"url":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/08\/KS_Magazine_0822_Obazda_1300x1300px.jpg","type":"image\/jpeg"}],"twitter_card":"summary_large_image","schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/","url":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/","name":"Obazda | Klarstein","isPartOf":{"@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#website"},"datePublished":"2023-01-31T11:54:31+00:00","dateModified":"2023-01-31T11:54:31+00:00","description":"Chcesz przygotowa\u0107 sobie w domu obazd\u0119 na przek\u0105sk\u0119? To \u017caden problem! Oto nasz prosty i pyszny przepis!","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/#breadcrumb"},"inLanguage":"pl-PL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/"]}]},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Domov","item":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"EasyMeals Recipes","item":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"Obazda"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#website","url":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/","name":"Klarstein Magazin","description":"Magazine about cooking, kitchen and home.","publisher":{"@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#organization"},"potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"pl-PL"},{"@type":"Organization","@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#organization","name":"Klarstein","url":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/","logo":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"pl-PL","@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#\/schema\/logo\/image\/","url":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/cropped-Klarstein_Symbol_black.png","contentUrl":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/cropped-Klarstein_Symbol_black.png","width":1739,"height":1739,"caption":"Klarstein"},"image":{"@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/#\/schema\/logo\/image\/"},"sameAs":["https:\/\/www.instagram.com\/klarstein.slovensko\/","https:\/\/www.facebook.com\/Klarstein.SlovenskaRepublika"]},{"@type":"Recipe","@id":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/#recipe-29462","name":"Obazda","image":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/08\/KS_Magazine_0822_Obazda_1300x1300px.jpg","author":{"@type":"Person","name":"Svenja"},"datePublished":"2023-01-31 11:54:31","description":"Obazda to bawarski klasyk, kt\u00f3rego nie powinno zabrakn\u0105\u0107 na \u017cadnym porz\u0105dnym pocz\u0119stunku. Pasta serowa sk\u0142ada si\u0119 g\u0142\u00f3wnie z camemberta. Nale\u017cy doda\u0107 mas\u0142o, cebul\u0119 i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, \u017ce obazda oznacza w j\u0119zyku g\u00f3rnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej r\u00f3wnie\u017c jako Obatzter lub Obatzda) podaje si\u0119 smacznego precla […]","totalTime":"","keywords":"Kolacja,Niemiecki,Serdeczny","recipeYield":"","recipeCategory":"Przek\u0105ska","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"294 Kalorie"},"recipeIngredient":["200 g Camembert","50 g mas\u0142a","1\/2 cebuli","1 \u0142y\u017ceczka kminku","1 \u0142y\u017ceczka s\u0142odkiej papryki"," s\u00f3l i pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Obierz i drobno posiekaj cebul\u0119. Pozostawi\u0107 mas\u0142o, aby dosz\u0142o do temperatury pokojowej. Pokr\u00f3j camembert w kostk\u0119. "},{"@type":"HowToStep","text":"Camembert wymieszaj z mielon\u0105 papryk\u0105 oraz kminkiem i lekko rozgnie\u0107. Najlepiej zrobi\u0107 to za pomoc\u0105 widelca. Stopniowo dodawa\u0107 zmi\u0119kczone mas\u0142o, a\u017c powstanie kremowa pasta do smarowania. Dodajemy cebul\u0119 i doprawiamy past\u0119 sol\u0105 i pieprzem. "}]}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/recipe\/29462"}],"collection":[{"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/recipe"}],"about":[{"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/recipe"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/5"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/recipe\/29462\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":29463,"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/recipe\/29462\/revisions\/29463"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/24247"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=29462"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}