{"id":29462,"date":"2023-01-31T11:54:31","date_gmt":"2023-01-31T11:54:31","guid":{"rendered":"https:\/\/magazin.klarstein.de\/rezepte\/obazda\/"},"modified":"2023-01-31T11:54:31","modified_gmt":"2023-01-31T11:54:31","slug":"obazda","status":"publish","type":"recipe","link":"https:\/\/czasopismo.klarstein.pl\/przepisy\/obazda\/","title":{"rendered":"Obazda"},"content":{"rendered":"\n
Obazda to bawarski klasyk, kt\u00f3rego nie powinno zabrakn\u0105\u0107 na \u017cadnym porz\u0105dnym pocz\u0119stunku. Pasta serowa sk\u0142ada si\u0119 g\u0142\u00f3wnie z camemberta. Nale\u017cy doda\u0107 mas\u0142o, cebul\u0119 i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, \u017ce obazda oznacza w j\u0119zyku g\u00f3rnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej r\u00f3wnie\u017c jako Obatzter lub Obatzda) podaje si\u0119 smacznego precla lub gruby kawa\u0142ek chleba pszennego. Wprowad\u017a na sw\u00f3j st\u00f3\u0142 atmosfer\u0119 Oktoberfestu oraz prawdziwy bawarski klimat i wypr\u00f3buj nasz przepis!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Obazda to bawarski klasyk, kt\u00f3rego nie powinno zabrakn\u0105\u0107 na \u017cadnym porz\u0105dnym pocz\u0119stunku. Pasta serowa sk\u0142ada si\u0119 g\u0142\u00f3wnie z camemberta. Nale\u017cy doda\u0107 mas\u0142o, cebul\u0119 i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem a twoja domowa obazda jest gotowa. Nic dziwnego, \u017ce obazda oznacza w j\u0119zyku g\u00f3rnoniemieckim “mieszany”. Do obazdy (pisanej r\u00f3wnie\u017c jako Obatzter lub Obatzda) podaje si\u0119 smacznego precla […]<\/p>\n","protected":false},"author":5,"featured_media":24247,"menu_order":0,"template":"","acf":[],"yoast_head":"\n