Ciasto rabarbarowe z bezą
Ten placek rabarbarowy z bezą i marcepanem to prawdziwa atrakcja na każdym stoliku kawowym. Jako ciasto z blachy zapełni niejeden głodny żołądek, a dzięki połączeniu słodko-kwaśnego rabarbaru i lekkiej bezy jest po prostu idealne na wiosnę i lato. Po prostu go upiecz i daj się zainspirować naszym dziełem!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 800 g rabarbaru | |
| 150 g masy marcepanowej | |
| 300 g masła | |
| 250 g cukru | |
| 5 żółtek | |
| 3 jajka | |
| 400 g mąki | |
| 80 g mąki kukurydzianej | |
| 3łyżki proszku do pieczenia z kamienia winnego | |
| 50 g mielonych migdałów | |
| 1szczypta soli |
Na bezę
| 5 białek | |
| 2łyżki soku z cytryny | |
| 200 g cukru | |
| 1szczypta soli |
przybory
| robot kuchenny Opcjonalny | |
| lub mikser ręczny | |
| tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
467
Kalorie
58 g
Węglowodany
22 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Rabarbar obrać i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Zetrzeć na tarce masę marcepanową.
Oznacz jako zakończone
2.
Ubić masło do puszystości
Poczekać, aż masło zmięknie. Ubić z cukrem, solą i skórką z cytryny w robocie kuchennym lub mikserze ręcznym przez 10 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.
Wykończyć ciasto
Do masy maślanej stopniowo dodawać żółtka i jajka. Następnie wymieszać z mąką, skrobią, proszkiem do pieczenia, marcepanem i migdałami.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 190°C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
5.
Rozłożyć ciasto i rabarbar
Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Piec przez około 30 minut.
Oznacz jako zakończone
6.
Na bezę
Białka ubić z 2 łyżkami letniej wody, solą i sokiem z cytryny na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i ubijać przez kolejne 3 minuty.
Oznacz jako zakończone
7.
Rozłożyć bezę
Ubitą pianę z białek rozłożyć równomiernie na cieście i piec jeszcze 10 minut, aż beza będzie jasnobrązowa.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.