Ciasto rabarbarowe z bezą

Ten placek rabarbarowy z bezą i marcepanem to prawdziwa atrakcja na każdym stoliku kawowym. Jako ciasto z blachy zapełni niejeden głodny żołądek, a dzięki połączeniu słodko-kwaśnego rabarbaru i lekkiej bezy jest po prostu idealne na wiosnę i lato. Po prostu go upiecz i daj się zainspirować naszym dziełem!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
800 g rabarbaru
150 g masy marcepanowej
300 g masła
250 g cukru
5 żółtek
3 jajka
400 g mąki
80 g mąki kukurydzianej
3łyżki proszku do pieczenia z kamienia winnego
50 g mielonych migdałów
1szczypta soli
Na bezę
5 białek
2łyżki soku z cytryny
200 g cukru
1szczypta soli
przybory
robot kuchenny Opcjonalny
lub mikser ręczny
tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

467 Kalorie
58 g Węglowodany
22 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Rabarbar obrać i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Zetrzeć na tarce masę marcepanową.
Oznacz jako zakończone
2.

Ubić masło do puszystości

Poczekać, aż masło zmięknie. Ubić z cukrem, solą i skórką z cytryny w robocie kuchennym lub mikserze ręcznym przez 10 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.

Wykończyć ciasto

Do masy maślanej stopniowo dodawać żółtka i jajka. Następnie wymieszać z mąką, skrobią, proszkiem do pieczenia, marcepanem i migdałami.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 190°C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
5.

Rozłożyć ciasto i rabarbar

Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Piec przez około 30 minut.
Oznacz jako zakończone
6.

Na bezę

Białka ubić z 2 łyżkami letniej wody, solą i sokiem z cytryny na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i ubijać przez kolejne 3 minuty.
Oznacz jako zakończone
7.

Rozłożyć bezę

Ubitą pianę z białek rozłożyć równomiernie na cieście i piec jeszcze 10 minut, aż beza będzie jasnobrązowa.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF