Zajączki wielkanocne
bardzo łatwe
Nasze wielkanocne zajączki wykonane z ciasta drożdżowego wyglądają bardzo efektownie. Co więcej, ich produkcja jest naprawdę prosta. Mamy dla Was poradnik jak krok po kroku przygotować je w domu. Niezależnie od tego, czy dasz je w prezencie, postawisz na stole podczas wielkanocnego śniadania, czy też rozjaśnisz nimi swoją codzienność – z tymi małymi cukierniczymi przysmakami na pewno się nie pomylisz. Nasza rada: Jeśli pieczesz bułeczki na zakwasie dla dzieci, możesz łatwo namalować twarze na króliczkach, używając farby cukierniczej.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g mąki typ 405 | |
10 g drożdży | |
50 g cukru | |
1szczypta soli | |
5 jaj | |
35 g masła | |
100 g dżemu malinowego bez pestek |
Do tarcia
1 żółtko | |
2łyżki mleka |
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
178
Kalorie
29 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj drożdże, wodę i 1 łyżkę cukru, przykryj i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.
Zagnieć ciasto
W misce robota kuchennego umieść mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj mieszankę drożdżową i wyrób na prędkości 2 robota kuchennego (około 5 minut) lub ręcznie (około 10 minut).
Oznacz jako zakończone
3.
Wykończ ciasto
Dodaj jajka, zmiękczone masło i dalej wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby ponownie zagnieć ręcznie, przykryj miskę i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozwałkuj ciasto
Ciasto podziel na 16 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na owalny kształt, posmarować cienką warstwą dżemu, zwinąć wzdłuż.
![Hefeteig Osterhasen: Teig oval ausrollen](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8720_500x500.jpg)
![Hefeteig Osterhasen: Teig mit Marmelade bestreichen.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8728_500x500.jpg)
![Hefeteig Osterhasen: Teig längs aufrollen.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8731_500x500.jpg)
Oznacz jako zakończone
5.
Rozgrzać piekarnik
Przygotuj piekarnik Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką górną i dolną.
![Hefeteig Osterhasen: Teig einmal in der Mitte falten.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8738_500x500.jpg)
![Hefeteig Osterhasen: Teigling einmal einschneiden.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8741_500x500.jpg)
![Hefeteig Osterhasen: Osterhasen-Ohren nach außen formen.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8749_500x500.jpg)
Oznacz jako zakończone
6.
Pieczenie wielkanocnych króliczków z ciasta drożdżowego
Jajko i mleko ubij razem, posmaruj nim zajączki wielkanocne i piec około 20 minut. Udekoruj według swojej wyobraźni.
Oznacz jako zakończone
7.
Nadaj kształt króliczkom wielkanocnym
Złóż raz na środku i odetnij zamknięty koniec nożem ok. 5 cm. Powstałe "uszy" uformuj na zewnątrz, tak aby widoczne były warstwy dżemu. Ułóż każdego zajączka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
![Hefeteig Osterhasen: Teig einmal in der Mitte falten.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8738_500x500.jpg)
![Hefeteig Osterhasen: Teigling einmal einschneiden.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8741_500x500.jpg)
![Hefeteig Osterhasen: Osterhasen-Ohren nach außen formen.](https://czasopismo.klarstein.pl/wp-content/uploads/2023/04/KS_MAG_Easter-bunnies_IMG_8749_500x500.jpg)
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.