ryż zaskakuje swoją różnorodnością

Ryż – sekret Azji?

Kultowy dodatek i główne danie dalekiej Azji – ryż – zadomowił się również w kuchni europejskiej. Jednak przygotowanie smacznego, puszystego, lekko kleistego i “al dente” ryżu nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać.

Każdy, kto gotował ryż wie, że jego gotowanie to niekiedy prawdziwa męczarnia. Czasem przygotujemy go sklejonego i rozgotowanego, czasem się przypala, a niekiedy jest twardy i niedogotowany.

Ryż nie jest nauką, ale trzeba mieć trochę zręczności

Czy to basmati, zwykły, jaśminowy, czarny, biały czy czerwony, każdy ryż jest bogaty w skrobię. Dlatego tak ważne jest dokładne umycie ryżu przed gotowaniem. Dzięki temu pozbywamy się zanieczyszczeń i usuwamy część nadmiaru skrobi. Do pomocy w przygotowaniu ryżu możesz użyć zwykłego kubka. Wiadomo, że na jedną filiżankę ryżu przypada dwie – dwie i pół filiżanki ryżu.

Może zainteresuje Cię: Jak przygotować domową oliwę z oliwek?

Zanim włożysz ryż do garnka z wodą, podsmaż masło lub olej. Ryż się nie przypali, a dodatkowo uzyskasz pyszny i delikatny smak.

Duszony czy gotowany?

Wybór należy tylko do Ciebie i Twoich kubków smakowych. Różnica jest oczywiście w przygotowaniu. W przypadku ryżu gotowanego na parze należy pokryć go wodą w odpowiednich proporcjach. Jeśli zdecydujesz się na gotowane, procedura jest podobna jak w przypadku makaronu. Trzeba go zalać większą ilością wody, odcedzić i przepłukać po ugotowaniu.

Ryż jest też wyśmienity i pieczony

Rozpieszczaj swoje podniebienie

Szczególnie ważne jest też doprawienie ryżu. Choć jest to dodatek, który powinien być neutralny, zawsze można go czymś doprawić. Oprócz masła ważne są oczywiście także sól i pieprz. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, to np. curry będzie świetnym wyborem. Oprócz przypraw można wzbogacić też o gotowaną cebulę lub groszek.

Ryż ma asa w rękawie, prostotę

Jeśli wciąż zastanawiasz się nad idealnym ryżem, sięgnij po poręczne urządzenia do gotowania ryżu. Dzięki nim bez zbędnego trudu można przygotować idealny dodatek do dania głównego. Można na przykład wybrać garnek do ryżu Osaka, odpowiednią alternatywą jest też Osaka Premium.W tym urządzeniu za jednym zamachem przygotujesz nie tylko idealny ryż, ale i duszone warzywa.