Brownie z dyni
Dyniowe brownie to nasz absolutny faworyt jesienią. Co może być lepszego niż powrót do domu po długim spacerze wśród kolorowych liści, wypicie gorącej czekolady i delektowanie się pysznym brownie z kremowo-dyniowym zawijasem? Nie ma czegoś takiego! Puszyste ciasto czekoladowe i sernikowo-dyniowa polewa to po prostu absolutne połączenie dla dobrego samopoczucia, które musi się zawsze znaleźć w naszych książkach z przepisami na wypieki. Wypróbuj nasz smaczny przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g kuwertury półgorzkiej | |
200 g masła | |
150 g cukru | |
3 jajka | |
75 g mąki | |
30 g kakao | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1szczypta soli |
Na krem dyniowy
250 g puree z dyni kupionego lub domowego | |
3łyżki cukru | |
1łyżeczka cynamonu | |
1/4łyżeczki gałki muszkatołowej | |
100 g serka śmietankowego | |
5łyżek wody | |
1 jajko |
Informacje żywieniowe
366
Kalorie
31 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na ciasto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Miękkie masło ubić w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym do uzyskania puszystości. Dodać czekoladę, jajka i cukier i wszystko razem wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, kakao w proszku, mąkę i sól i zmiksować na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.
Na krem dyniowy
Wszystkie składniki na krem dyniowy (oprócz wody) zmiksować na gładką masę.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
4.
Zawirować
Do małej miseczki wrzucić 6 łyżek ciasta. Pozostałe ciasto ułożyć w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować krem z dyni. Resztę ciasta rozcieńczyć wodą, rozprowadzić na kremie i zawirować widelcem lub wykałaczką.
Oznacz jako zakończone
5.
Upiec brownie
Dyniowe brownie piec przez około 35 minut. Wykonać test pałeczkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.