Ciasto wiśniowe z budyniem i kwaśną śmietaną
Ciasto z czereśniowe może przybierać różne formy. Ale wariant z kremem i kwaśną śmietaną jest naszym ulubionym! Super kremowe, owocowe i z maślanym ciastem jako podstawą, to ciasto naprawdę sprawia, że wszyscy się cieszą. W tym przepisie pokażemy, jak szybko i łatwo możesz upiec własne kremowe ciasto czereśniowe.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g mąka | |
70g cukru | |
1/2opakowania proszku do pieczenia | |
85g masła | |
1szczypta soli Sól | |
odrobina trochę masła do smarowania |
Do nadzienia
1 1/2csomag krem w proszku | |
500 ml mleko | |
200 g kwaśna śmietana | |
2łyżka cukier | |
500 g wiśnie Świeże lub wyjęte ze słoika |
Narzędzia
Tortownica lub tarta ok. 24 cm |
Informacje żywieniowe
397
kalorie
47 g
węglowodany
19 g
tłuszcz
7 g
białko
PRZYGOTOWANIE
1.
Na ciasto
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Tortownicę lub tartę posmarować tłuszczem i równomiernie rozłożyć ciasto na dnie i krawędziach formy i docisnąć.
Oznacz jako zakończone
2.
Na nadzienie
Rozpuścić proszek budyniowy w 4 łyżkach mleka. W rondelku zagotować resztę mleka z cukrem, postawić na delikatnym ogniu i ciągle mieszając dodawać do mleka rozpuszczony proszek budyniowy. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzać piekarnik do 175 °C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.
Wypełnić ciasto
Rozłóż masę budyniową w tortownicy wyłożonej ciastem. Wiśnie umyć i ukamienować (lub osuszyć) i równomiernie rozprowadzić na cieście.
Oznacz jako zakończone
5.
Upiecz ciasto
Ciasto wiśniowe z budyniem i śmietaną pieczemy około 55 minut. W przypadku potrzeby, przykryj folią aluminiową na ostatnie 10-15 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Możesz również upiec ciasto z malinami lub innymi dzikimi jagodami.
Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.