Kompot jabłkowy z cynamonem
Kompot jabłkowy z cynamonem to nasz uniwersalny faworyt podczas adwentu. Czy to na gofrach, czy w świątecznym spekulatius-tiramisu, ten szybko przyrządzony smakołyk dodaje każdej potrawie zimowego akcentu. Kompot jest gotowy w zaledwie 40 minut; można go butelkować lub spożywać bezpośrednio. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 duże, czerwone jabłka na przykład Pink Lady | |
150 g cukru | |
150 ml wody | |
2łyżki cynamonu | |
1szczypta soli |
Przybory
Mikser opcjonalnie | |
lub blender ręczny |
Informacje żywieniowe
228
Kalorie
55 g
Węglowodany
0 g
Tłuszcze
0 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Kompot
Gotuj jabłka z wodą, cukrem i cynamonem na średnim ogniu przez około 30 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Według uznania lekko zmiksuj jabłka w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.