Kompot jabłkowy z cynamonem

Kompot jabłkowy z cynamonem to nasz uniwersalny faworyt podczas adwentu. Czy to na gofrach, czy w świątecznym spekulatius-tiramisu, ten szybko przyrządzony smakołyk dodaje każdej potrawie zimowego akcentu. Kompot jest gotowy w zaledwie 40 minut; można go butelkować lub spożywać bezpośrednio. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 duże, czerwone jabłka na przykład Pink Lady
150 g cukru
150 ml wody
2łyżki cynamonu
1szczypta soli
Przybory
Mikser opcjonalnie
lub blender ręczny

Informacje żywieniowe

228 Kalorie
55 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
0 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Kompot

Gotuj jabłka z wodą, cukrem i cynamonem na średnim ogniu przez około 30 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Według uznania lekko zmiksuj jabłka w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF