Likier jajeczny
Likier jajeczny przynależy do zimnej pory roku jak żaden inny napój. Znany w Niemczech, Ameryce, Anglii i Kanadzie jako “Egg Nog”: Połączenie jajek, śmietany i rumu lub brandy znajduje wszędzie wielu fanów. Dlatego tym bardziej uważamy, że warto pokazać, jak szybko i łatwo można zrobić domowy likier jajeczny. Rozlany do małych, ozdobnych butelek likier stanowi również atrakcyjny prezent dla gospodyni w czasie nastrojowych Świąt Bożego Narodzenia (lub pasując tematycznie, w czasie Wielkanocy).
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 duże jajka | |
250 g cukru granulowanego | |
480 ml mleka pełnego | |
240 ml śmietany | |
120 ml rumu | |
120 ml brandy | |
1/2łyżeczki gałki muszkatołowej | |
1szczypta soli |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
285
Kalorie
28 g
Węglowodany
7 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Ubijanie piany z białek
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego. Dodaj łyżeczkę cukru pudru i ubijaj dalej, aż piana z białek utworzy czubki.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie likieru jajecznego
W osobnej misce ubij żółtka i pozostały cukier kryształ, aż powstanie złoto-żółta masa, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na małym ogniu przez 5 minut. Stopniowo dodawaj pianę z białek.
Oznacz jako zakończone
3.
Schładzanie likieru jajecznego
Likier jajeczny przelej do wysterylizowanej i szczelnej butelki i schładzaj przez co najmniej 1-2 dni. Likier jajeczny najlepiej smakuje przechowywany w lodówce przez 1-3 tygodnie.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada tu około 100 ml likieru jajecznego.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.