Likier jajeczny

Likier jajeczny przynależy do zimnej pory roku jak żaden inny napój. Znany w Niemczech, Ameryce, Anglii i Kanadzie jako “Egg Nog”: Połączenie jajek, śmietany i rumu lub brandy znajduje wszędzie wielu fanów. Dlatego tym bardziej uważamy, że warto pokazać, jak szybko i łatwo można zrobić domowy likier jajeczny. Rozlany do małych, ozdobnych butelek likier stanowi również atrakcyjny prezent dla gospodyni w czasie nastrojowych Świąt Bożego Narodzenia (lub pasując tematycznie, w czasie Wielkanocy).

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
4 duże jajka
250 g cukru granulowanego
480 ml mleka pełnego
240 ml śmietany
120 ml rumu
120 ml brandy
1/2łyżeczki gałki muszkatołowej
1szczypta soli
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

285 Kalorie
28 g Węglowodany
7 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Ubijanie piany z białek

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego. Dodaj łyżeczkę cukru pudru i ubijaj dalej, aż piana z białek utworzy czubki.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie likieru jajecznego

W osobnej misce ubij żółtka i pozostały cukier kryształ, aż powstanie złoto-żółta masa, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na małym ogniu przez 5 minut. Stopniowo dodawaj pianę z białek.
Oznacz jako zakończone
3.

Schładzanie likieru jajecznego

Likier jajeczny przelej do wysterylizowanej i szczelnej butelki i schładzaj przez co najmniej 1-2 dni. Likier jajeczny najlepiej smakuje przechowywany w lodówce przez 1-3 tygodnie.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada tu około 100 ml likieru jajecznego.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF