Muffiny dyniowe
Muffiny dyniowe to dla nas po prostu część jesieni. Podobnie jak długie spacery wśród kolorowych liści, przytulne wieczory przed kominkiem i rzeźbienie dyń. Oprócz naszych pysznych babeczek dyniowych wyszukaliśmy dla Was również nasz superprosty, szybki i naprawdę smaczny przepis na muffiny dyniowe. Wymieszać składniki, przełożyć do foremek na muffiny i pozwolić, by piekarnik zrobił resztę. To takie proste! Chcesz przeczytać więcej o pięknych jesiennych tradycjach? Następnie zajrzyj na naszą stronę z jesiennymi tematami lub kliknij przez nasze ulubione jesienne przepisy!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g puree z dyni | |
175 g masła | |
140 g cukru | |
2 jajka | |
1/2opakowania proszku do pieczenia | |
250 g mąki | |
50 g zmielonych orzechów laskowych | |
4łyżki mleka | |
1szczypta gałki muszkatołowej | |
1szczypta soli |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub mikser ręczny | |
12 foremek na muffiny |
Informacje żywieniowe
280
Kalorie
30 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzłka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować ciasto
Zmiękczyć masło. Ubić z cukrem i jajkami aż do spienienia. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
3.
Upiec muffinki dyniowe
Ciasto podzielić równomiernie na foremki do muffinek i piec przez ok. 25 minut. Wykonać test pałeczkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.