Red Velvet Cake
Red Velvet Cake – ciasto jak z czerwonego aksamitu. Brzmi to dla nas tak kusząco, że po prostu musieliśmy spróbować. A czerwony aksamit sprawia, że myślimy o Bożym Narodzeniu i Gwiazdce. Dlatego też nasze czerwone ciasto ma świąteczną szatę z czerwonym lukrem i pasującą do niego posypką. Swoją drogą, ciasto zawdzięcza swój kolor po prostu czerwonemu barwnikowi spożywczemu. Dzięki temu łatwo nadasz ciastu dokładnie taki kolor, jaki chcesz!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
230 g mąki | |
120 g cukru | |
150 g masła | |
3 jajka | |
1opakowanie cukru waniliowego | |
2łyżki proszku do pieczenia | |
150 g jogurtu naturalnego | |
1butelka czerwonego barwnika spożywczego w płynie, ewentualnie w proszku | |
1puszka kolorowych posypek świątecznych | |
1opakowanie czerwonego lukru do ciast |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
225
Kalorie
25 g
Węglowodany
12 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
2.
Spód
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Masło utrzyj na puch z cukrem i jajkami w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym. Dodaj pozostałe składniki i wyrób na gładkie ciasto. Zabarw na czerwono według uznania. Piecz przez ok. 40 minut. Wykonaj test suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.
Ozdabianie ciasta
Udekoruj ciasto według uznania czerwoną glazurą i posypką.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.