Red Velvet Cake

Red Velvet Cake – ciasto jak z czerwonego aksamitu. Brzmi to dla nas tak kusząco, że po prostu musieliśmy spróbować. A czerwony aksamit sprawia, że myślimy o Bożym Narodzeniu i Gwiazdce. Dlatego też nasze czerwone ciasto ma świąteczną szatę z czerwonym lukrem i pasującą do niego posypką. Swoją drogą, ciasto zawdzięcza swój kolor po prostu czerwonemu barwnikowi spożywczemu. Dzięki temu łatwo nadasz ciastu dokładnie taki kolor, jaki chcesz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
230 g mąki
120 g cukru
150 g masła
3 jajka
1opakowanie cukru waniliowego
2łyżki proszku do pieczenia
150 g jogurtu naturalnego
1butelka czerwonego barwnika spożywczego w płynie, ewentualnie w proszku
1puszka kolorowych posypek świątecznych
1opakowanie czerwonego lukru do ciast
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie

Informacje żywieniowe

225 Kalorie
25 g Węglowodany
12 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
2.

Spód

Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Masło utrzyj na puch z cukrem i jajkami w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym. Dodaj pozostałe składniki i wyrób na gładkie ciasto. Zabarw na czerwono według uznania. Piecz przez ok. 40 minut. Wykonaj test suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.

Ozdabianie ciasta

Udekoruj ciasto według uznania czerwoną glazurą i posypką.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF