Sorbet truskawkowy z bazylią
Sorbet truskawkowy z bazylią jest dziś na naszej liście najlepszych przekąsek i deserów na gorące letnie dni. Przygotuj orzeźwiający sorbet ze świeżymi truskawkami i bazylią oraz Prosecco. Daj się zaskoczyć pysznemu i owocowemu smakowi. Masz ochotę na jeszcze bardziej niezwykłe lodowe kreacje? W takim razie koniecznie zajrzyj do naszego czasopisma z kategoriami. Jest tu wiele przepisów na lody z maszyny do lodów i bez!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
300 g truskawek | |
1 pęczek bazylii | |
150 g cukru | |
1,5 l Prosecco | |
2 łyżeczki soku z cytryny |
Przybory
Mikser | |
Maszyna do lodów |
Informacje żywieniowe
420
Kalorie
44 g
Węglowodany
0 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Podgrzanie cukru
Na patelni doprowadź cukier i Proescco do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie składników
Umyj truskawki i bazylię. Usuń szypułki z truskawek i grubo posiekaj. Bazylię grubo posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.
Masa lodowa
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Oznacz jako zakończone
4.
Zamrażanie lodów
Włóż masę lodową do maszyny do lodów i mroź przez około 30-40 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Zamiast Prosecco możesz użyć do tego przepisu również wody lub wina. Przyrządzenie z wodą zmniejszysz liczbę kalorii na porcję do 186.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.