Sorbet truskawkowy z bazylią

Sorbet truskawkowy z bazylią jest dziś na naszej liście najlepszych przekąsek i deserów na gorące letnie dni. Przygotuj orzeźwiający sorbet ze świeżymi truskawkami i bazylią oraz Prosecco. Daj się zaskoczyć pysznemu i owocowemu smakowi. Masz ochotę na jeszcze bardziej niezwykłe lodowe kreacje? W takim razie koniecznie zajrzyj do naszego czasopisma z kategoriami. Jest tu wiele przepisów na lody z maszyny do lodów i bez!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
300 g truskawek
1 pęczek bazylii
150 g cukru
1,5 l Prosecco
2 łyżeczki soku z cytryny
Przybory
Mikser
Maszyna do lodów

Informacje żywieniowe

420 Kalorie
44 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Podgrzanie cukru

Na patelni doprowadź cukier i Proescco do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie składników

Umyj truskawki i bazylię. Usuń szypułki z truskawek i grubo posiekaj. Bazylię grubo posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.

Masa lodowa

Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Oznacz jako zakończone
4.

Zamrażanie lodów

Włóż masę lodową do maszyny do lodów i mroź przez około 30-40 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Zamiast Prosecco możesz użyć do tego przepisu również wody lub wina. Przyrządzenie z wodą zmniejszysz liczbę kalorii na porcję do 186.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF