Truskawkowy drip cake (ociekający tort)
Truskawkowy drip cake o słodkim, różowym wyglądzie. Jest to idealny tort na Walentynki, Dzień Matki lub na każdą okazję, gdy Ty i Twoi goście macie ochotę na ekstrawagancki tort. Płynące ciasteczka wyglądają naprawdę dobrze. Nazwa pochodzi z języka angielskiego i oznacza „płynące ciasto”. I to bardzo dobrze opisuje to ciasto, ponieważ nazwa pochodzi od lukru, który spływa po bokach. A więc: Miłej zabawy z lukrem i pieczeniem!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
150 g mąki | |
130 g cukru | |
2 jajka | |
100 ml maślanki | |
2krople ekstraktu waniliowego | |
1/2łyżeczki proszku do pieczenia | |
1łyżeczka sody oczyszczonej | |
1szczypta soli | |
20 g masła |
Nadzienie
500 g truskawek | |
150 g cukru | |
500 g jogurtu | |
150 ml śmietany | |
1pęczek świeżej mięty | |
6plasterków żelatyny |
Do lukru
100 g cukru pudru | |
100 g masła | |
120 g podwójnie kremowego sera |
Do glazury
3plasterki żelatyny | |
3łyżki syropu truskawkowego | |
175 g śmietany | |
75 g polewy z białej czekolady | |
2krople czerwonego barwnika spożywczego |
Pomocnicy
Pomocnicy opcjonalny | |
lub mikser ręczny | |
tortownica |
Informacje żywieniowe
443
kalorie
51 g
węglowodany
23 g
tłuszcze
8 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C i włącz dolną/górną grzałkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Ciasto
Ubij jajko, cukier i ekstrakt waniliowy do uzyskania puszystej masy. Wymieszaj z maślanką. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wyrób na gładkie ciasto. Formę do pieczenia należy wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piecz przez 30-40 minut. Za pomocą szpikulca sprawdź, czy ciasto jest upieczone i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.
Nadzienie
Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki. Umyj miętę, osusz i drobno posiekaj, wymieszaj z cukrem i odstaw.
Oznacz jako zakończone
4.
Żelatyna
Pozostaw żelatynę do napęcznienia w zimnej wodzie przez około 10 minut. Następnie odciśnij zbędną wodę i podgrzewaj delikatnie w garnku z 4 łyżkami jogurtu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostały jogurt wymieszaj z cukrem i wmieszaj do masy żelatynowej.
Oznacz jako zakończone
5.
Wykończenie nadzienia
Oddzielnie ubij śmietanę i wymieszaj z kremem jogurtowym. Na koniec wmieszaj truskawki.
Oznacz jako zakończone
6.
Formowanie spodu
Schłodzony spód należy podzielić na dwie równe części. Nałóż nadzienie na spód, a na wierzchu ułóż górną warstwę. Wstaw do lodówki.
Oznacz jako zakończone
7.
Lukier
Masło musi osiągnąć temperaturę pokojową. Przesiej cukier puder i lekko ubijaj ze zmiękczonym masłem przez około 4 minuty. Wymieszaj z serkiem śmietankowym do uzyskania jednorodnej masy. Pokryj całość lukrem. Wstaw do lodówki.
Oznacz jako zakończone
8.
Glazura
Pozostaw żelatynę do napęcznienia w zimnej wodzie przez około 10 minut. Śmietankę i syrop podgrzej na średnim ogniu (nie gotuj). Posiekaj czekoladę i dodaj ją. Wyciśnij żelatynę i dodaj do mieszanki, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Oznacz jako zakończone
9.
Przygotuj glazurę
Wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia, aż glazura stanie się odpowiednio lepki, ale nie pozwól mu całkowicie zastygnąć.
Oznacz jako zakończone
10.
Udekoruj truskawkowy drip cake
Wylej glazurę na tort i rozprowadź go tak, aby spływał po bokach tortu. Udekoruj owocami i bitą śmietaną do smaku.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jedna porcja równa się jednemu kawałkowi ciasta, pod warunkiem, że ciasto ma 12 kawałków.