Ciasto wiśniowe z budyniem i kwaśną śmietaną

Ciasto z czereśniowe może przybierać różne formy. Ale wariant z kremem i kwaśną śmietaną jest naszym ulubionym! Super kremowe, owocowe i z maślanym ciastem jako podstawą, to ciasto naprawdę sprawia, że wszyscy się cieszą. W tym przepisie pokażemy, jak szybko i łatwo możesz upiec własne kremowe ciasto czereśniowe.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g mąka
70g cukru
1/2opakowania proszku do pieczenia
85g masła
1szczypta soli Sól
odrobina trochę masła do smarowania
Do nadzienia
1 1/2csomag krem w proszku
500 ml mleko
200 g kwaśna śmietana
2łyżka cukier
500 g wiśnie Świeże lub wyjęte ze słoika
Narzędzia
Tortownica lub tarta ok. 24 cm

Informacje żywieniowe

397 kalorie
47 g węglowodany
19 g tłuszcz
7 g białko

PRZYGOTOWANIE

1.

Na ciasto

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Tortownicę lub tartę posmarować tłuszczem i równomiernie rozłożyć ciasto na dnie i krawędziach formy i docisnąć.
Oznacz jako zakończone
2.

Na nadzienie

Rozpuścić proszek budyniowy w 4 łyżkach mleka. W rondelku zagotować resztę mleka z cukrem, postawić na delikatnym ogniu i ciągle mieszając dodawać do mleka rozpuszczony proszek budyniowy. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzać piekarnik do 175 °C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.

Wypełnić ciasto

Rozłóż masę budyniową w tortownicy wyłożonej ciastem. Wiśnie umyć i ukamienować (lub osuszyć) i równomiernie rozprowadzić na cieście.
Oznacz jako zakończone
5.

Upiecz ciasto

Ciasto wiśniowe z budyniem i śmietaną pieczemy około 55 minut. W przypadku potrzeby, przykryj folią aluminiową na ostatnie 10-15 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Możesz również upiec ciasto z malinami lub innymi dzikimi jagodami.
Informacje o wartościach odżywczych to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz