Red Velvet Pancakes
Red Velvet Pancakes zachwycają nie tylko swym wyglądem! Te jaskrawoczerwone naleśniki posiadają również walory smakowe. Swój kolor zawdzięczają burakom. Stanowią one nie tylko naturalny barwnik, ale także sprawiają, że te małe przysmaki są naprawdę zdrowe. Pasujące dodatki to świeże jagody i jogurt. To połączenie sprawi, że następne śniadanie będzie prawdziwym hitem. Red Velvet pochodzi z języka angielskiego i oznacza czerwony aksamit – a naleśniki Red Velvet wyglądają i smakują tak samo miękko i delikatnie. Spróbuj jak smakują!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
130 g płatków owsianych | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1łyżeczka sody | |
1 burak ugotowany i obrany | |
130 ml mleka migdałowego | |
1 jajko | |
2łyżki cukru z kwiatu kokosowego | |
1łyżeczka kakao do pieczenia | |
3krople czerwonego barwnika spożywczego opcjonalnie | |
trochę oleju roślinnego do pieczenia |
Na polewę
100 g niskotłuszczowego twarogu | |
100 g jogurtu naturalnego | |
2łyżki syropu z agawy | |
1szcypta cynamonu | |
100 g świeżych jagód mieszanych lub do wyboru |
Informacje żywieniowe
502
kalorie
77 g
węglowodany
11 g
tłuszcze
19 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na polewę
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz jagód. Odstaw w chłodne miejsce.
Oznacz jako zakończone
2.
Na naleśniki
Płatki owsiane grubo zmiel w blenderze. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem z kwiatu kokosowego i kakao.
Oznacz jako zakończone
3.
Wykończenie ciasta
Osobno utrzyj buraki z mlekiem migdałowym i w razie potrzeby dodaj barwnik spożywczy. Dodaj do mieszaniny płatków owsianych, wbij jajko i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Oznacz jako zakończone
4.
Smażenie naleśników
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z niewielką ilością oleju roślinnego i smaż naleśniki partiami.
Oznacz jako zakończone
5.
Sposób podania
Gotowe naleśniki ułóż w stos i udekoruj świeżymi jagodami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.