Truskawkowy drip cake (ociekający tort)

Truskawkowy drip cake o słodkim, różowym wyglądzie. Jest to idealny tort na Walentynki, Dzień Matki lub na każdą okazję, gdy Ty i Twoi goście macie ochotę na ekstrawagancki tort. Płynące ciasteczka wyglądają naprawdę dobrze. Nazwa pochodzi z języka angielskiego i oznacza „płynące ciasto”. I to bardzo dobrze opisuje to ciasto, ponieważ nazwa pochodzi od lukru, który spływa po bokach. A więc: Miłej zabawy z lukrem i pieczeniem!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g mąki
130 g cukru
2 jajka
100 ml maślanki
2krople ekstraktu waniliowego
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
1szczypta soli
20 g masła
Nadzienie
500 g truskawek
150 g cukru
500 g jogurtu
150 ml śmietany
1pęczek świeżej mięty
6plasterków żelatyny
Do lukru
100 g cukru pudru
100 g masła
120 g podwójnie kremowego sera
Do glazury
3plasterki żelatyny
3łyżki syropu truskawkowego
175 g śmietany
75 g polewy z białej czekolady
2krople czerwonego barwnika spożywczego
Pomocnicy
Pomocnicy opcjonalny
lub mikser ręczny
tortownica

Informacje żywieniowe

443 kalorie
51 g węglowodany
23 g tłuszcze
8 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C i włącz dolną/górną grzałkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Ciasto

Ubij jajko, cukier i ekstrakt waniliowy do uzyskania puszystej masy. Wymieszaj z maślanką. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wyrób na gładkie ciasto. Formę do pieczenia należy wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piecz przez 30-40 minut. Za pomocą szpikulca sprawdź, czy ciasto jest upieczone i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.

Nadzienie

Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki. Umyj miętę, osusz i drobno posiekaj, wymieszaj z cukrem i odstaw.
Oznacz jako zakończone
4.

Żelatyna

Pozostaw żelatynę do napęcznienia w zimnej wodzie przez około 10 minut. Następnie odciśnij zbędną wodę i podgrzewaj delikatnie w garnku z 4 łyżkami jogurtu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostały jogurt wymieszaj z cukrem i wmieszaj do masy żelatynowej.
Oznacz jako zakończone
5.

Wykończenie nadzienia

Oddzielnie ubij śmietanę i wymieszaj z kremem jogurtowym. Na koniec wmieszaj truskawki.
Oznacz jako zakończone
6.

Formowanie spodu

Schłodzony spód należy podzielić na dwie równe części. Nałóż nadzienie na spód, a na wierzchu ułóż górną warstwę. Wstaw do lodówki.
Oznacz jako zakończone
7.

Lukier

Masło musi osiągnąć temperaturę pokojową. Przesiej cukier puder i lekko ubijaj ze zmiękczonym masłem przez około 4 minuty. Wymieszaj z serkiem śmietankowym do uzyskania jednorodnej masy. Pokryj całość lukrem. Wstaw do lodówki.
Oznacz jako zakończone
8.

Glazura

Pozostaw żelatynę do napęcznienia w zimnej wodzie przez około 10 minut. Śmietankę i syrop podgrzej na średnim ogniu (nie gotuj). Posiekaj czekoladę i dodaj ją. Wyciśnij żelatynę i dodaj do mieszanki, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Oznacz jako zakończone
9.

Przygotuj glazurę

Wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia, aż glazura stanie się odpowiednio lepki, ale nie pozwól mu całkowicie zastygnąć.
Oznacz jako zakończone
10.

Udekoruj truskawkowy drip cake

Wylej glazurę na tort i rozprowadź go tak, aby spływał po bokach tortu. Udekoruj owocami i bitą śmietaną do smaku.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jedna porcja równa się jednemu kawałkowi ciasta, pod warunkiem, że ciasto ma 12 kawałków.

Dodaj komentarz