Jogurt waniliowy z pestkami dyni
Jogurt waniliowy z pestkami dyni i karmelizowanymi bananami. Śniadanie z klasą samą w sobie. Jeżeli jogurt przyrządzisz samodzielnie w jogurtownicy, jest on niezwykle smaczny. Alternatywnie polecamy organiczny jogurt naturalny, ponieważ można poczuć jego jakość. Jogurt gotowany ze śmietaną i wanilią jest nieporównywalnie bardziej kremowy. Posyp go pestkami dyni i karmelizowanym bananem. Podsumowując, jest to doświadczenie smakowe, które naprawdę przyćmiewa zwykłą poranną kanapkę. Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g bio jogurtu | |
50 ml śmietany | |
1 laska wanilii | |
30 g pestek dyni | |
2 banany | |
1łyżka brązowego cukru | |
1 łyżeczka miodu | |
1łyżeczka cynamonu | |
2łyżki płatków kokosowych | |
1łyżka oleju z pestek dyni |
Informacje żywieniowe
483
kalorie
49 g
węglowodany
23 g
tłuszcze
18 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj jogurt:
Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob miąższ. Podgrzej delikatnie śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj jogurt. Posłódź miodem lub cukrem do smaku.
Oznacz jako zakończone
2.
Upraż pestki dyni
Upraż pestki dyni bez dodatku tłuszczu na patelni, na średnim ogniu, aż pojawi się aromat.
Oznacz jako zakończone
3.
Skarmelizuj banany
Obierz banany, pokrój je na kawałki o długości około 5 cm i dodaj na patelnię. Posyp cukrem i cynamonem, a następnie smaż przez około 5 minut, aż cukier lekko się skarmelizuje.
Oznacz jako zakończone
4.
Podaj
Jogurt rozdziel na szklanki lub miseczki, posyp pestkami dyni i płatkami kokosowymi oraz skrop odrobiną oleju z pestek dyni do smaku. Podawaj z karmelizowanymi bananami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.