Poncz jabłkowo- gruszkowy
Poncz jabłkowo-gruszkowy będzie hitem kolejnego zimowego spotkania z sąsiadami, przyjaciółmi i rodziną. Ten bożonarodzeniowy napój jest naprawdę słodki dzięki cynamonowi, amaretto i jabłku oraz rozgrzewa zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Alkoholowy poncz wygląda szczególnie dekoracyjnie, gdy jego ozdobą jest laska cynamonu. Świeże gruszki i jabłka, którymi można się potem posilić, doskonale uzupełniają ten przepis. Czy właśnie bardzo zachciało Ci się pić? Wypróbuj nasz przepis od razu! A jeśli do ponczu chcesz podać klasyczne grzane wino, mamy dla Ciebie odpowiedni przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 Jabłko | |
1 Gruszka | |
2łyżeczki soku z cytryny | |
500 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego | |
400 ml białego wina | |
100 ml amaretto | |
1opakowanie cukru waniliowego | |
1łyżeczka cynamonu w proszku | |
4 laski cynamonu |
Informacje żywieniowe
201
Kalorie
31 g
Węglowodany
1 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Jabłka i gruszki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać poncz
Sok jabłkowy, białe wino, amaretto, cynamon i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu przez ok. 30 minut. Poncz nie może się zagotować.
Oznacz jako zakończone
3.
Ciesz się ponczem
Kawałki jabłek i gruszek umieścić w naczyniu żaroodpornym i dodać ciepły poncz.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.