Poncz jabłkowo- gruszkowy

Poncz jabłkowo-gruszkowy będzie hitem kolejnego zimowego spotkania z sąsiadami, przyjaciółmi i rodziną. Ten bożonarodzeniowy napój jest naprawdę słodki dzięki cynamonowi, amaretto i jabłku oraz rozgrzewa zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Alkoholowy poncz wygląda szczególnie dekoracyjnie, gdy jego ozdobą jest laska cynamonu. Świeże gruszki i jabłka, którymi można się potem posilić, doskonale uzupełniają ten przepis. Czy właśnie bardzo zachciało Ci się pić? Wypróbuj nasz przepis od razu! A jeśli do ponczu chcesz podać klasyczne grzane wino, mamy dla Ciebie odpowiedni przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 Jabłko
1 Gruszka
2łyżeczki soku z cytryny
500 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
400 ml białego wina
100 ml amaretto
1opakowanie cukru waniliowego
1łyżeczka cynamonu w proszku
4 laski cynamonu

Informacje żywieniowe

201 Kalorie
31 g Węglowodany
1 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Jabłka i gruszki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać poncz

Sok jabłkowy, białe wino, amaretto, cynamon i cukier waniliowy podgrzewać na małym ogniu przez ok. 30 minut. Poncz nie może się zagotować.
Oznacz jako zakończone
3.

Ciesz się ponczem

Kawałki jabłek i gruszek umieścić w naczyniu żaroodpornym i dodać ciepły poncz.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF