Ciasto z dyni

Trudno sobie wyobrazić nasz jesienny repertuar wypieków bez ciasta dyniowego. Proste ciasto jest jednym z naszych absolutnych faworytów obok tarty dyniowej i babeczek dyniowych. Bo miesza się go szybko, smakuje pysznie i jako ciasto z blachy wystarczy też dla wielu osób. Ma więc wiele zalet, z którymi po prostu nie możemy konkurować. Wypróbuj nasz pyszny przepis i daj się przekonać.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
900 g dyni Hokkaido
3 jajka
250 g cukru
375 g mąki
120 g masła
1saszetka proszku do pieczenia
1szczypta soli
1łyżeczka cynamonu
1saszetka waniliowego kremu w proszku
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

303 Kalorie
52 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować dynię

750 g dyni pokroić w kostkę i gotować w wodzie przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzić i zrobić puree. Resztę dyni zetrzeć na drobnej tarce.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać ciasto

Roztopić masło. Ubić razem ze startą dynią, cukrem, jajkami, cynamonem i solą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Na koniec dodać puree z dyni i wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec ciasto z dyni

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez ok. 30 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF