Ciasto z dyni
Trudno sobie wyobrazić nasz jesienny repertuar wypieków bez ciasta dyniowego. Proste ciasto jest jednym z naszych absolutnych faworytów obok tarty dyniowej i babeczek dyniowych. Bo miesza się go szybko, smakuje pysznie i jako ciasto z blachy wystarczy też dla wielu osób. Ma więc wiele zalet, z którymi po prostu nie możemy konkurować. Wypróbuj nasz pyszny przepis i daj się przekonać.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
900 g dyni Hokkaido | |
3 jajka | |
250 g cukru | |
375 g mąki | |
120 g masła | |
1saszetka proszku do pieczenia | |
1szczypta soli | |
1łyżeczka cynamonu | |
1saszetka waniliowego kremu w proszku |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
303
Kalorie
52 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować dynię
750 g dyni pokroić w kostkę i gotować w wodzie przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzić i zrobić puree. Resztę dyni zetrzeć na drobnej tarce.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać ciasto
Roztopić masło. Ubić razem ze startą dynią, cukrem, jajkami, cynamonem i solą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Na koniec dodać puree z dyni i wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec ciasto z dyni
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez ok. 30 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.