Mieszanka do pieczenia w słoiku: piernik
Łatwo jest zrobić własną mieszankę do pieczenia w słoiku: Piękny i słodki pomysł w pełnym tego słowa znaczeniu. Jako mały prezent pod choinkę lub tak po prostu – z naszą mieszanką do pieczenia otrzymasz pyszny piernik, który piecze się tak szybko, że już po godzinie można go wyjąć z blachy. W naszym przepisie znajdziesz prosty sposób wykonania zarówno mieszanki do pieczenia na prezent, jak i do pieczenia. Co może być piękniejszego? Mieszanka do pieczenia wystarczy na małą blachę lub na dużą formę do zapiekania o wymiarach ok. 39 x 24 cm.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g mąki typ 405 | |
100 g cukru | |
30 g mielonych migdałów | |
30 g mielonych orzechów laskowych | |
2łyżeczki kakao do pieczenia | |
1łyżeczka kropli czekoladowych | |
1łyżeczki proszku do pieczenia | |
1opakowanie cukru waniliowego | |
1łyżeczki przyprawy do piernika | |
1łyżeczki cynamonu |
Do pieczenia
100 g masła | |
2 jajka | |
400ml mleka |
Przybory
Forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
225
Kalorie
26 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na mieszankę do pieczenia
Wszystkie suche składniki mieszanki do pieczenia układaj w słoiku jeden na drugim, tak aby było widać poszczególne składniki. Szczelnie zamknij i dodaj na etykiecie przepis i czas pieczenia. Udekoruj według uznania.
Oznacz jako zakończone
2.
Do pieczenia
Wymieszaj wszystkie suche składniki w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego ze zmiękczonym masłem, jajkami i mlekiem, aż do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
3.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
4.
Piernik
Ciasto wlej do głębokiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy do pieczenia i piecz ok. 40 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.