Ciasto korzenne
Ciasto korzenne z dekoracją z jodły: To ciasto jest prawdziwą atrakcją już podczas ozdabiania. Warte pokusy jest także świąteczne ciasto z czekoladą, cynamonem i przyprawą do piernika. Przepis jest bardzo prosty: zmiksuj ciasto w robocie kuchennym i umieść je w foremce do ciasta. A po schłodzeniu czas na dekorację do czasu przyjścia lekarza! Na każdym kawałku ciasta malowaliśmy lukrem małe jodełki, a następnie ozdabialiśmy małe choinki. Jaka jest twoja ulubiona dekoracja świąteczna?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
300 g mąki | |
200 g cukru | |
250 g masła | |
4 jajka | |
6łyżek kakao w proszku | |
1torebka cukru waniliowego | |
1torebka proszku do pieczenia | |
3łyżeczki przyprawy do piernika | |
1łyżeczka cynamonu | |
1łyżeczka imbiru w proszku | |
3krople aromatu rumowego | |
150 ml mleka | |
3łyżki marmolady pomarańczowej | |
1opakowanie zielonego lukru do ciast | |
dowolna posypka |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie | |
forma do pieczenia ciasta |
Informacje żywieniowe
544
Kalorie
60 g
Węglowodany
30 g
Tłuszcze
8 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Ciasto
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i wyrób na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem. Formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie ciasta
Ciasto wlej do formy. Piecz je przez ok. 40 minut. Wykonaj test suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
4.
Dekorowanie
Aby zrobić ozdobę z jodły rozpuść zielony lukier do ciast i maluj na kawałkach coraz szersze linie. Udekoruj posypką.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.