Czerwona kapusta

Czerwona kapusta to chyba jeden z ulubionych dodatków Niemców. Szczególnie jesienią i zimą zdrowa kapusta o żywej barwie po prostu pasuje do wszystkiego. Czy to wegańska pieczeń, polędwica wieprzowa czy soczysta pierś z kaczki: dodatek z czerwonej kapusty będzie idealny. Też tak sądzisz? I właśnie dlatego mamy nasz super prosty przepis na przyrządzenie czerwonej kapusty domowym sposobem. Oczywiście z owocowymi nutami jabłek, liśćmi laurowymi i czym jeszcze zechcesz.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1główka czerwonej kapusty
1 czerwone jabłko
1 liść laurowy
5 goździków
5 jagód jałowca
50 g masła
100 ml soku jabłkowego
1łyżka cukru
1 łyżka soli
Przybory
1 Saszetka herbaty opcjonalnie
Robot kuchenny opcjonalnie
Jednorazowe rękawice

Informacje żywieniowe

130 Kalorie
12 g Węglowodany
7 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Z czerwonej kapusty usunąć zewnętrzne liście. Poćwiartuj kapustę i wytnij głąb. Pokrój kapustę na bardzo cienkie paski w robocie kuchennym lub ostrym, dużym nożem. Posyp kapustę solą i cukrem i dokładnie wyciśnij ręką.
Oznacz jako zakończone
2.

Gotowanie czerwonej kapusty

Roztop masło. Podsmaż w nim jabłko i cebulę, aż cebula będzie półprzezroczysta. Stopniowo dodawaj czerwoną kapustę (po krótkim czasie zmięknie). Dodaj sok jabłkowy. Dodaj jagody jałowca i goździki w saszetce oraz osobno liść laurowy. Czerwoną kapustę gotuj przez około 40 minut, aż będzie miękka.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF