Poncz z pieczonych jabłek
Poncz z pieczonych jabłek to jeden z naszych ulubionych ciepłych napojów, gdy na zewnątrz jest naprawdę zimno i lodowato. Ciepły, owocowy sok jabłkowy wraz z białym winem i rumem oraz pyszną wanilią i rozmarynem. I oczywiście w tym smacznym napoju nie powinno zabraknąć szczypty cynamonu. Sama myśl o tym rozgrzewa nasze serca. Ty też tak masz? W takim razie wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
800 ml soku jabłkowego | |
400 ml białego wina | |
200 ml rumu brązowego lub białego | |
1 strąk wanilii | |
1 laska cynamonu | |
4 goździki | |
4gałązki rozmarynu | |
4łyżki brązowego cukru |
Informacje żywieniowe
357
Kalorie
37 g
Węglowodany
1 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Strąk wanilii rozdziel wzdłuż i na pół i wyskrob pestki. Rozmaryn umyj i otrząśnij do sucha.
Oznacz jako zakończone
2.
Poncz
W rondelku podgrzej sok jabłkowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do garnka i pozostaw do naciągnięcia na co najmniej 15 minut. Uważaj, aby nie doprowadzić mieszaniny do wrzenia. Przefiltruj przyprawy przez drobne sito i delektuj się ponczem z rozmarynem i cynamonem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.