Crostini z łososiem
Crostini z łososiem jako wyrafinowana przystawka lub dodatek do świątecznego menu. Te małe przyciągacze wzroku to naprawdę coś, na co warto zwrócić uwagę! Są przy tym takie proste: bagietka z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, ogórkiem i kąskiem mango. To co ją wyróżnia to mały kształt jodły z gwiazdkami, który wykonujemy bardzo łatwo i szybko. Pokazujemy jak to się robi!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 mała bagietka | |
150 g serka śmietankowego | |
200 g łososia wędzonego | |
1 ogórek | |
1 mango | |
1 ząbek czosnku | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
12 Wykałaczka | |
1 małe gwiazdki do wycinania ciasteczek opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
101
Kalorie
12 g
Węglowodany
3 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Bagietkę pokrój na 12 kromek o grubości ok. 2 cm. Obierz czosnek. Usuń pestkę, pokrój mango w plastry i wytnij 12 małych gwiazdek (ewentualnie wytnij ostrym nożem). Ogórka umyj i pokrój w drobne plasterki.
Oznacz jako zakończone
2.
Bagietka na chrupko
Kromki bagietki smaż na patelni na średnim ogniu z oliwą z oliwek na złoty kolor z obu stron, a następnie natrzyj czosnkiem.
Oznacz jako zakończone
3.
Crostini z łososiem
Kromki bagietki posmaruj serkiem śmietankowym, dopraw solą i pieprzem, a na wierzchu ułóż plasterek wędzonego łososia. Nadziewaj na wykałaczkę po plasterku ogórka w stopniowo coraz szersze paski od lewej do prawej, aby utworzyć choinkę. Na wierzchu umieść gwiazdkę i wetknij w kromkę bagietki. Powtórz to z pozostałymi kromkami bagietki.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.