Koktajl śliwkowy

Koktajl śliwkowy łączy letnie koktajle ze słodkim czerwonym winem i cynamonem – idealne połączenie na zimne pory roku i poczucie komfortu. Koktajl ten można z łatwością spożywać na ciepło jak poncz śliwkowy. A jeśli chcesz, żeby był trochę bardziej świąteczny, polecamy dodać do koktajlu kilka goździków oprócz cynamonu. Twoje zdrowie! Masz ochotę na jeszcze więcej rozgrzewających napojów? Sprawdź nasze gorące napoje!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1Torebka herbaty Owocowa herbata
800 ml woda
1 kg śliwki
100 g cukier
3łyżka syrop z agawy
1 laska cynamonu
100 ml czerwone wino półwytrawne
Przybory
Fajny sitko

Informacje żywieniowe

209 Kalorie
45 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj śliwki

Umyć, przepołowić i wydrylować śliwki. Wymieszać z cukrem i syropem z agawy. Pozostaw na co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.

Doprowadzić do wrzenia

Zagotuj śliwki z czerwonym winem i laską cynamonu oraz 300 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przetrzeć przez drobne sito i dobrze wycisnąć owoce. Pozwól ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
3.

Wykończ koktajl

Zaparz herbatę owocową z pozostałą wodą, zaparzaj przez 10 minut i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj herbatę do soku śliwkowego i w razie potrzeby dosłodź syropem z agawy.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF