Koktajl śliwkowy
Koktajl śliwkowy łączy letnie koktajle ze słodkim czerwonym winem i cynamonem – idealne połączenie na zimne pory roku i poczucie komfortu. Koktajl ten można z łatwością spożywać na ciepło jak poncz śliwkowy. A jeśli chcesz, żeby był trochę bardziej świąteczny, polecamy dodać do koktajlu kilka goździków oprócz cynamonu. Twoje zdrowie! Masz ochotę na jeszcze więcej rozgrzewających napojów? Sprawdź nasze gorące napoje!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1Torebka herbaty Owocowa herbata | |
800 ml woda | |
1 kg śliwki | |
100 g cukier | |
3łyżka syrop z agawy | |
1 laska cynamonu | |
100 ml czerwone wino półwytrawne |
Przybory
Fajny sitko |
Informacje żywieniowe
209
Kalorie
45 g
Węglowodany
0 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj śliwki
Umyć, przepołowić i wydrylować śliwki. Wymieszać z cukrem i syropem z agawy. Pozostaw na co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Oznacz jako zakończone
2.
Doprowadzić do wrzenia
Zagotuj śliwki z czerwonym winem i laską cynamonu oraz 300 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przetrzeć przez drobne sito i dobrze wycisnąć owoce. Pozwól ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
3.
Wykończ koktajl
Zaparz herbatę owocową z pozostałą wodą, zaparzaj przez 10 minut i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj herbatę do soku śliwkowego i w razie potrzeby dosłodź syropem z agawy.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.