Ciasto z kruszonką z jeżynami

Ciasto jeżynowe z kruszonką jest chrupiące, owocowo-kwaśne i po prostu pyszne. Na nasz prosty przepis wystarczy jedno ciasto. Jedna połowa służy jako spód, a z drugiej powstaje kruszonka. Dla ciebie oznacza to: Mniej wysiłku i mniej brudnych misek. Pomysłowe, prawda? Ponadto nasze ciasto z jeżynami pieczemy w mniejszej formie do ciasta. Idealnie, jeśli na popołudnie potrzebujesz tylko kilka kawałków. Masz gości i chciałbyś trochę więcej? W takim razie wystarczy podwoić ilość składników i upiec od razu całą blachę ciasta z kruszonką. Tak czy inaczej: te małe kawałki to prawdziwa uczta!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
210 g mąki Typ 405
160 g cukru
170 g masła
1 jajko
150 g jeżyn świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka cynamonu
1łyżeczka proszku do pieczenia
4łyżki skrobi kukurydzianej
1szczypta soli
1łyżka soku z cytryny
2łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przybory
1 Blacha do pieczenia
1 Robot kuchenny Opcjonalny

Informacje żywieniowe

471 Kalorie
56 g Węglowodany
25 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie jeżyn

Wymieszaj jeżyny z połową cukru i sokiem z cytryny. Odstaw na bok.
Oznacz jako zakończone
2.

Ciasto

Wymieszaj pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą i sól. Dodaj masło, jajko i ekstrakt waniliowy i zmiksuj na gładką masę (możesz użyć robota kuchennego lub ręcznie).
Oznacz jako zakończone
3.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C grzałka górna/dolna.
Oznacz jako zakończone
4.

Ciasto z kruszonką układane warstwami

Połowę ciasta rozprowadź jako spód w formie do pieczenia i mocno dociśnij. Na wierzchu rozłóż równomiernie jeżyny. Dłońmi zagnieść pozostałe ciasto na kruszonkę i rozłóż na jeżynach.
Oznacz jako zakończone
5.

Pieczenie

Piecz ciasto z kruszonką jeżynową przez około 45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz