Orzechowe brownie
Orzechowe brownie to połączenie wilgotnego i czekoladowego ciasta z chrupiącymi i aromatycznymi orzechami włoskimi. Naszym zdaniem to Idealna, słodka przekąska. Ponadto te ciasteczka trafiają szybko do piekarnika i równie szybko go opuszczają. Pomysłowe, prawda? Tak więc najwyższy czas, aby wypróbować nasz przepis na orzechowe ciasteczka i zjeść je, gdy są jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika. A może z gałką lodów waniliowych? Przyjemne łasowanie według upodobań!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g ciemnej czekolady najlepiej 70% kakao | |
100 g orzechów włoskich | |
125 g masła | |
100 g cukru | |
50 g brązowego cukru | |
3 jajka | |
125 g mąki Type 405 | |
3łyżki kakao w proszku | |
1szczypta soli |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie | |
forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
495
Kalorie
45 g
Węglowodany
31 g
Tłuszcze
8 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Czekolada
Rozpuść czekoladę i masło w garnku na średnim ogniu. Z grubsza posiekaj orzechy włoskie.
Oznacz jako zakończone
2.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 170 °C grzałka górna/dolna.
Oznacz jako zakończone
3.
Ciasto
Wmieszaj cukier do roztopionej czekolady. Dodaj jajka i wymieszaj je w robocie kuchennym lub za pomocą trzepaczki. Przesiej mąkę, kakao i sól i ostrożnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą i utworzą ciasto. Na koniec dodaj orzechy włoskie.
Oznacz jako zakończone
4.
Orzechowe brownie
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz przez około 20 minut, aż brownie będzie miało chrupiącą warstwę na wierzchu, ale nadal będzie pozostanie miękkie w środku.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.