Wegańskie tosty francuskie

Wegańskie tosty francuskie to odpowiednie śniadanie dla wszystkich łasuchów. Z kilkoma świeżymi jagodami, wiórkami kokosowymi i chrupiącymi kromkami tostów jest to pokusa nie do odparcia. A ponieważ francuskie tosty zwykle robi się z mlekiem i jajkiem, łatwo jest stworzyć ich wersję wegańską. My do tego celu używamy najchętniej mleka kokosowego. Oczywiście możesz też wybrać inną opcję. A teraz najważniejsze: Możesz łatwo przyrządzić wegańskie francuskie tosty we frytkownicy na gorące powietrze. To szybkie i łatwe. Jeśli nie masz jeszcze urządzenia typu airfryer, możesz oczywiście usmażyć chrupiące, francuskie tosty na patelni.

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2kromki chleba tostowego
120 ml mleka kokosowego
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki cukru waniliowego
1/4łyżeczki soli
40 g wiórków kokosowych
80 g świeżych jagód opcjonalnie, do wyboru
Przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie

Informacje żywieniowe

506 Kalorie
31 g Węglowodany
38 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie mleka

Mleko kokosowe wymieszaj z cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia i wlej do głębokiego talerza. Rozdziel płatki kokosowe na osobnym talerzu.
Oznacz jako zakończone
2.

Namaczanie tostów

Zanurzaj tosty jeden po drugim w mleku kokosowym, a następnie w wiórkach kokosowych.
Oznacz jako zakończone
3.

Wegańskie tosty francuskie

Smaż panierowane plastry we frytownicy na gorące powietrze przez 5 minut w temperaturze 180°C. Alternatywnie, smaż tosty francuskie na patelni przez około 5 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF