Tort malinowy bez pieczenia
Tort malinowy bez pieczenia? Tak,to możliwe. To nie jest takie trudne. Ten tort w dwóch różnych odcieniach różu z dekoracją z malin, mięty i czekolady nie potrzebuje piekarnika, tylko lodówki. Większość pracy wykonuje żelatyna. W naszym przepisie pokazujemy, jak łatwo możesz zrobić to sam. Zaskocz gości, solenizantów lub swoich ulubieńców własnymi wypiekami, a raczej umiejętnością chłodzenia.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
180 g herbatników karmelowych opcjonalnie również herbatniki maślane lub orzechowe | |
80 g masła | |
250 g świeżych malin |
Na nadzienie
400 g mrożonych malin | |
40 g cukru | |
1 kg chudego twarogu | |
400 g serka śmietankowego | |
6listków żelatyny | |
60 g cukru pudru |
do przybrania
100 g gorzkiej polewy czekoladowej | |
1garść świeżych malin | |
1/4pęczka mięty opcjonalnie |
Przybory
Wiosenny 22 cm | |
Mikser | |
lub młotek kuchenny z torbą do zamrażania | |
drobne sito |
Informacje żywieniowe
382
Kalorie
31 g
Węglowodany
31 g
Węglowodany
21 g
Tłuszcz
15 g
Białko
PRZYGOTOWANIE
1.
Spód
Roztop masło w małym rondelku. Pokrusz herbatniki za pomocą miksera lub młotka kuchennego i woreczka do zamrażania. Wymieszaj ze sobą masło i herbatniki. Wyłóż dno formy do pieczenia papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie masę herbatnikową na dnie i dociśnij. Świeże maliny rozłóż na spodzie tortu. Odstaw w chłodne miejsce.
Oznacz jako zakończone
2.
Na nadzienie
Umieść w dwóch dużych miskach po połowie chudego twarogu i świeżego sera i wymieszaj je ze sobą. Do każdego dodaj połowę cukru pudru.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotowanie malin
Maliny z cukrem zagotuj w rondlu na średnim ogniu. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy maliny się zagotują i nie będzie już dużych kawałków, przecedź je przez drobne sito.
Oznacz jako zakończone
4.
Wykończenie nadzienia
Do jeszcze ciepłego malinowego purée dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Do jednej miski przełóż tylko 1/4 masy malinowej, a do drugiej 3/4 masy i dobrze wymieszaj. W ten sposób powstają dwie części nadzienia o różnych odcieniach różu.
Oznacz jako zakończone
5.
Warstwy
Na spodzie z herbatników najpierw ostrożnie rozprowadź ciemniejsze nadzienie. Na nim połóż delikatnie łyżką warstwę jaśniejszego nadzienia. Ciasto schładzaj przez co najmniej 3 godziny.
Oznacz jako zakończone
6.
Do dekoracji
Rozpuść kuwerturę w kąpieli wodnej. Ostrożnie poluzuj obręcz formy i rozprowadź czekoladę na cieście według uznania. Udekoruj garścią malin i kilkoma listkami świeżej mięty.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Zamiast malin możesz też zagotować inne owoce lub jagody i wykorzystać je do swojego ciasta. Bądź kreatywny!
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.