Tort malinowy bez pieczenia

Tort malinowy bez pieczenia? Tak,to możliwe. To nie jest takie trudne. Ten tort w dwóch różnych odcieniach różu z dekoracją z malin, mięty i czekolady nie potrzebuje piekarnika, tylko lodówki. Większość pracy wykonuje żelatyna. W naszym przepisie pokazujemy, jak łatwo możesz zrobić to sam. Zaskocz gości, solenizantów lub swoich ulubieńców własnymi wypiekami, a raczej umiejętnością chłodzenia.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
180 g herbatników karmelowych opcjonalnie również herbatniki maślane lub orzechowe
80 g masła
250 g świeżych malin
Na nadzienie
400 g mrożonych malin
40 g cukru
1 kg chudego twarogu
400 g serka śmietankowego
6listków żelatyny
60 g cukru pudru
do przybrania
100 g gorzkiej polewy czekoladowej
1garść świeżych malin
1/4pęczka mięty opcjonalnie
Przybory
Wiosenny 22 cm
Mikser
lub młotek kuchenny z torbą do zamrażania
drobne sito

Informacje żywieniowe

382 Kalorie
31 g Węglowodany
31 g Węglowodany
21 g Tłuszcz
15 g Białko

PRZYGOTOWANIE

1.

Spód

Roztop masło w małym rondelku. Pokrusz herbatniki za pomocą miksera lub młotka kuchennego i woreczka do zamrażania. Wymieszaj ze sobą masło i herbatniki. Wyłóż dno formy do pieczenia papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie masę herbatnikową na dnie i dociśnij. Świeże maliny rozłóż na spodzie tortu. Odstaw w chłodne miejsce.
Oznacz jako zakończone
2.

Na nadzienie

Umieść w dwóch dużych miskach po połowie chudego twarogu i świeżego sera i wymieszaj je ze sobą. Do każdego dodaj połowę cukru pudru.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotowanie malin

Maliny z cukrem zagotuj w rondlu na średnim ogniu. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy maliny się zagotują i nie będzie już dużych kawałków, przecedź je przez drobne sito.
Oznacz jako zakończone
4.

Wykończenie nadzienia

Do jeszcze ciepłego malinowego purée dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Do jednej miski przełóż tylko 1/4 masy malinowej, a do drugiej 3/4 masy i dobrze wymieszaj. W ten sposób powstają dwie części nadzienia o różnych odcieniach różu.
Oznacz jako zakończone
5.

Warstwy

Na spodzie z herbatników najpierw ostrożnie rozprowadź ciemniejsze nadzienie. Na nim połóż delikatnie łyżką warstwę jaśniejszego nadzienia. Ciasto schładzaj przez co najmniej 3 godziny.
Oznacz jako zakończone
6.

Do dekoracji

Rozpuść kuwerturę w kąpieli wodnej. Ostrożnie poluzuj obręcz formy i rozprowadź czekoladę na cieście według uznania. Udekoruj garścią malin i kilkoma listkami świeżej mięty.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Zamiast malin możesz też zagotować inne owoce lub jagody i wykorzystać je do swojego ciasta. Bądź kreatywny!
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
 Zapisz jako PDF