Zatopiona szarlotka
Zatopiona szarlotka przypomina nam miłe wizyty u babci. Tobie też? I tu pojawia twój nowy ulubiony przepis. Bo w naszej domowej kuchni pieczemy dziś ten niekwestionowany klasyk, a jabłka uszlachetniamy odrobiną cynamonu i soku z cytryny. Nakładając jabłka pamiętaj, aby dobrze wcisnąć je w ciasto. Miłego pieczenia!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 5 dużych jabłek | |
| 1 cytryna | |
| 2łyżki cynamonu | |
| 200 g margaryny | |
| 6 jaj | |
| 300 g mąki | |
| 250 g cukru | |
| 1szczypta soli | |
| 1/2paczki proszku do pieczenia |
Przybory
| Robot kuchenny opcjonalnie | |
| lub mikser ręczny | |
| forma do pieczenia ciasta o średnicy 22 lub 24 cm |
Informacje żywieniowe
358
Kalorie
47 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie jabłek
Jabłka obierz i wydrąż, pokrój na ćwiartki, a na zewnątrz kilkakrotnie natnij na głębokość około 0,5 cm. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Kawałki jabłek wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie ciasta
Margarynę rozpuść w rondelku. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Osobno ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodaj proszek do pieczenia, mąkę, skórkę z cytryny i margarynę. Dobrze wymieszaj. Ostrożnie dodaj pianę z białek.
Oznacz jako zakończone
3.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, grzanie górne i dolne.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiecz ciasto
Formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść.
Wlej ciasto i rozłóż jabłka stroną z nacięciami do góry, a następnie dobrze dociśnij. Piecz przez 45 minut. Wykonaj test suchego patyczka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.