Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to prawdziwy przysmak. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nieporównywalnie orzechowe. Co więcej, są wegańskie i gotowe do zjedzenia na ciepło w zaledwie 20 minut. Nie wierzysz? W takim razie najwyższy czas wyciągnąć frytownicę i wypróbować ten przepis.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 30 g masła wegańskiego | |
| 65 g masła orzechowego | |
| 80 g cukru brązowego | |
| 15 ml alternatywy mleka roślinnego do wyboru | |
| 60 g mąki | |
| 1/4łyżki ekstraktu z wanilii | |
| 1/4łyżki wodorowęglanu sody | |
| 1szczypta soli |
Przybory
| Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
98
Kalorie
11 g
Węglowodany
5 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie cia sta
Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj ze wszystkimi składnikami, aż powstanie jednolite ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.
Formowanie ciastek
Ciasto podziel na 12 równych porcji i uformuj w kulki. Na papierze do pieczenia wyciśnij widelcem wzór w kształcie krzyżyka.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie
Umieść ciastka w koszyku frytownicy (może być konieczne upieczenia kilku partii) i piecz w temperaturze 160°C przez 5-6 minut, aż ciastka będą złotobrązowe. Pozostaw do ostygnięcia (ciastka jeszcze trochę stwardnieją).
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli nie masz frytownicy na gorące powietrze, możesz również upiec ciasteczka w piekarniku.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.