Bułeczki z płatków owsianych
Bułeczki owsiane są nie tylko zdrowe, ale i długotrwale zasycą. Wykonane są z zaledwie kilku składników i nie zawierają drożdży ani mąki pszennej! Spróbuj tej nowej, wegańskiej i kreatywnej alternatywy dla zwykłych bułeczek podczas następnego weekendowego brunchu z rodziną i przyjaciółmi. Bułeczki owsiane piec w rozgrzanej frytownicy na gorące powietrze. Jeśli jej nie masz, możesz je również upiec w piekarniku.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
100 g płatków owsianych | |
130 g wegańskiego skyru ewentualnie wegańskiego twarogu | |
1 łyżka stołowa mielonego siemienia lnianego | |
3łyżki wody | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1/4łyżeczki sody oczyszczonej | |
1/2łyżeczki soli |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
166
Kalorie
22 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotujemy substytut jajek
Wymieszaj nasiona lnu z wodą. Schładzaj przez 5 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj ciasto
Wymieszaj wszystkie składniki razem i mokrymi rękami uformuj 3 równej wielkości wałeczki.
Oznacz jako zakończone
3.
Zapiekanie bułeczki owsianej
Blachę frytownicy na gorące powietrze wyłóż papierem do pieczenia i umieść na stojaku we frytownicy. Na wierzchu ułożyć bułeczki i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Dane żywieniowe są obliczane w przybliżeniu na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchyłki.