Wegańskie lody waniliowe

Chcesz zrobić własne wegańskie lody waniliowe? Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz. Magiczne składniki w tym przepisie to nerkowce i mleko owsiane. Po prostu zastępują one mleko krowie i śmietanę. Dzięki nim otrzymujesz waniliowe i kremowe lody bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki maszynie do lodów wszystkie lody są ładnie i równomiernie wymieszane i zamrożone, dostaje się do nich powietrze i smakują lepiej niż lody z ulubionej lodziarni. Wypróbuj nasz przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g orzechów nerkowca
300 ml mleka owsianego
80 g syropu z agawy
2 laski wanilii
Przybory
Maszyna do lodów
Mikser

Informacje żywieniowe

153 Kalorie
12 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Namoczyć orzechy nerkowca

Namoczyć orzechy nerkowca w gorącej wodzie przez godzinę. Odcedzić i pozostawić do odkapania.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj masę lodową

Laski waniliowe przetnij wzdłuż i zeskrob miąższ. Umieść je w blenderze wraz z pozostałymi składnikami i miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund.
Oznacz jako zakończone
3.

Zamroź lody

Umieść masę lodową w maszynie do lodów i zamrażaj przez około 40 minut, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Z naszego przepisu wychodzi około 10 gałek lodów. Jedna porcja równa się jednej gałce.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF