Jagodowy cheesecake

Jagodowy cheesecake? Kto mógłby się oprzeć? Już nam ślinka cieknie. Lubimy piec cheesecake z chrupiącym kruchym ciastem. Następnie wypełnić go waniliowym kremem twarogowym i posypać świeżymi i pysznie owocowo-kwaśnymi borówkami. Połączenie, które po prostu pasuje na każdą porę roku. Nie sądzisz? Po więcej tortowych inspiracji koniecznie zajrzyj do naszej kategorii z przepisami na torty.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
160 g mąki
50 g cukru
1szczypta soli
90 g masła
Nadzienie
1 kg niskotłuszczowego twarogu
200 g kwaśnej śmietany
2 jajka
1łyżeczka aromatu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego
200 ml oleju roślinnego lub innego oleju neutralnego smakowo
250 ml mleka
Na polewę
500 g jagód (borówek)
1torebka bezbarwnego lukru do ciast
3łyżki cukru
Pomoce
Forma sprężynowa 24 cm

Informacje żywieniowe

444 Kalorie
42 g Węglowodany
25 g Tłuszcze
13 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na polewę

Pozwól masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wymieszać go z mąką, cukrem i solą. Formę do pieczenia (lub wyłożyć ją papierem do pieczenia) natłuścić i wyłożyć dno i brzegi ciastem do wysokości około 4 cm. Nakłuć kilka razy widelcem i pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół.
Oznacz jako zakończone
3.

Na nadzienie

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać razem i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylać na ciasto i piec przez 65 minut. Pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
4.

Na polewę

Jagody umyć i rozłożyć je na cieście. Zrobić glazurę z 200 ml wody i cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu, krótko ostudzić i równomiernie rozprowadzić na jagodach. Schładzaj przez co najmniej 30 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Kupując lukier do ciast sprawdź, czy zawiera on żelatynę. Jeśli nie, to taki tort będzie nadawał się dla wegetarian.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF