Sałatka z halloumi

Sałatka z halloumi to świetny wybór, jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, ale nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni. Ta sałatka jest też nieco wyjątkowa dzięki naszemu dressingowi, który przypomina chimichurri. Dzięki temu jest łagodnie pikantna i pełna smaku. Brzmi jak idealny obiad na jutro, na przykład do pracy? Następnie zapoznaj się z przepisem i przygotuj go sobie! Oczywiście zamiast halloumi można też użyć wędzonego tofu, aby sałatka była wegańska. Jak zawsze, nie ma żadnych ograniczeń dla kreatywności.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g halloumi
200 g rukoli
200 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1/2 ogórka
1puszka ciecierzycy
Na dressing
1pęczek naci pietruszki
1pęczek bazylii
2łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
Pomoce
Mikser

Informacje żywieniowe

402 Kalorie
20 g Węglowodany
26 g Tłuszcze
19 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie sałatki

Rozdziel i umyj rukolę. Pomidorki koktajlowe i ogórki umyć oraz pokroić. Cebulę obrać, przepołowić i cienko pokroić na plastry. Halloumi pokrój w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować dressing

Obrać czosnek. Usuń nasiona z papryczek chilli. Bazylię i pietruszkę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki rozmiksować na ziołową pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy i dopraw solą oraz pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Usmażyć halloumi

Plastry halloumi smażymy na odrobinie oliwy na złoty kolor i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.

Dokończyć sałatkę

Wymieszać wszystkie składniki i skropić dressingiem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF