Cytrynowa lemoniada: przepis podstawowy

Zrób własną lemoniadę!

Uwielbiamy orzeźwiające napoje w gorące letnie dni. Czy wiesz, że w każdej chwili możesz nalać sobie niesamowicie owocowej i przyjemnie kwaśnej lemoniady? Zgodnie z naszym podstawowym przepisem, należy wymieszać cytryny i cukier. Jest on przechowywany w lodówce i może być uzupełniany wodą gazowaną w dowolnym momencie. Niezależnie od tego, czy jest to tylko jedna szklanka, czy duża karafka dla Ciebie i Twoich przyjaciół! Proporcje mieszania zawsze wynoszą około 1:4. Idealne na gorące dni, prawda? Pokażemy Ci, jak to się robi i jak sprawić, by smak Twojej lemoniady był absolutną atrakcją. Chodźmy na to!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
6-9 dużych cytryn
200 g cukru
Do mieszania
Woda gazowana w zależności od tego, ile lemoniady chcesz wlać. Na 1 część lemoniady potrzeba około 4-5 części wody gazowanej.
1/4pęczka mięty
1 cytryna

Informacje żywieniowe

888 Kalorie
212 g Węglowodany
2 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Zetrzeć skórkę z cytryn. Wycisnąć sok. Wymieszaj skórkę z cytryny z cukrem. Dodać sok i dobrze wymieszać. Przechowywać w lodówce.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać lemoniadę

Wlać 1 część mieszanki cytrynowej z 4-6 częściami wody mineralnej według uznania i podawać w karafce z miętą i plasterkami cytryny.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Jedna porcja odpowiada całej bazie lemoniady.
 Zapisz jako PDF