Ciasto biszkoptowe

Czy mieliście kiedyś problem z przygotowaniem biszkoptu? Tak, teraz to już z tym koniec! Pokażemy Ci jak zrobić puszyste ciasto biszkoptowe, które można łatwo wyjąć z formy, a następnie zwinąć w biszkoptową roladę. Najważniejsza jest konsystencja: powinna być lekka i puszysta. A stanie się tak tylko wtedy, gdy białka będą naprawdę sztywne i poświęcisz wystarczająco dużo czasu na wymieszanie składników. Sprawdź nasz przewodnik krok po kroku i przekonaj się, jakie proste to może być!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
120 g mąki
5 jaj
100 g cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
30 g skrobi
1szczypta soli
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie
lub blender ręczny

Informacje żywieniowe

1252 Kalorie
215 g Węglowodany
27 g Tłuszcze
35 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Ubić pianę z białek

Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym na sztywno. Upewnij się, że białka są spienione i sztywne. Najlepiej jest zrobić "test nad głową". W tym celu należy obrócić miskę z otworem skierowanym w dół. Jeśli białko pozostanie w środku, jest idealnie.
Oznacz jako zakończone
2.

Ubić żółtka

Ubij żółtka z cukrem przez około 5-7 minut w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego. Mieszanka jest gotowa, gdy kolor zmieni się na jasnożółty.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzej piekarnik.

Rozgrzej piekarnik do 200°C z ogrzewaniem góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.

Dokończyć ciasto

Ostrożnie złożyć masę żółtkową do białka za pomocą szpatułki. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i skrobię i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Oznacz jako zakończone
5.

Upiec ciasto biszkoptowe

Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piec przez 10 minut. W międzyczasie przygotuj czysty ręcznik kuchenny i posyp go 1 łyżką cukru.
Oznacz jako zakończone
6.

Wyłożyć spód biszkoptu

Spód biszkoptowy wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ręcznik kuchenny. Ostrożnie i równomiernie odklejamy papier do pieczenia i zwijamy ciasto ręcznikiem kuchennym.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Oprócz biszkoptów, z ciasta biszkoptowego można wykonać wiele innych kształtów. Co powiesz na miniaturowe ciasteczka lub wystawny serwis z owocowymi ciasteczkami?
Jedna porcja to odpowiednik całego ciasta biszkoptowego. Wielkość porcji różni się w zależności od metody dalszego przygotowania.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF