Ciasto biszkoptowe
bardzo łatwe
Czy mieliście kiedyś problem z przygotowaniem biszkoptu? Tak, teraz to już z tym koniec! Pokażemy Ci jak zrobić puszyste ciasto biszkoptowe, które można łatwo wyjąć z formy, a następnie zwinąć w biszkoptową roladę. Najważniejsza jest konsystencja: powinna być lekka i puszysta. A stanie się tak tylko wtedy, gdy białka będą naprawdę sztywne i poświęcisz wystarczająco dużo czasu na wymieszanie składników. Sprawdź nasz przewodnik krok po kroku i przekonaj się, jakie proste to może być!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
120 g mąki | |
5 jaj | |
100 g cukru | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
30 g skrobi | |
1szczypta soli |
Pomoce
Robot kuchenny opcjonalnie | |
lub blender ręczny |
Informacje żywieniowe
1252
Kalorie
215 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcze
35 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Ubić pianę z białek
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym na sztywno. Upewnij się, że białka są spienione i sztywne. Najlepiej jest zrobić "test nad głową". W tym celu należy obrócić miskę z otworem skierowanym w dół. Jeśli białko pozostanie w środku, jest idealnie.
Oznacz jako zakończone
2.
Ubić żółtka
Ubij żółtka z cukrem przez około 5-7 minut w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego. Mieszanka jest gotowa, gdy kolor zmieni się na jasnożółty.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzej piekarnik.
Rozgrzej piekarnik do 200°C z ogrzewaniem góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.
Dokończyć ciasto
Ostrożnie złożyć masę żółtkową do białka za pomocą szpatułki. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i skrobię i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Oznacz jako zakończone
5.
Upiec ciasto biszkoptowe
Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piec przez 10 minut. W międzyczasie przygotuj czysty ręcznik kuchenny i posyp go 1 łyżką cukru.
Oznacz jako zakończone
6.
Wyłożyć spód biszkoptu
Spód biszkoptowy wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ręcznik kuchenny. Ostrożnie i równomiernie odklejamy papier do pieczenia i zwijamy ciasto ręcznikiem kuchennym.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Oprócz biszkoptów, z ciasta biszkoptowego można wykonać wiele innych kształtów. Co powiesz na miniaturowe ciasteczka lub wystawny serwis z owocowymi ciasteczkami?
Jedna porcja to odpowiednik całego ciasta biszkoptowego. Wielkość porcji różni się w zależności od metody dalszego przygotowania.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.