Chleb do rwania
bardzo łatwe
Chleb do targania idealnie nadaje się do grillowania i do bufetu. Jak sama nazwa wskazuje, można ją po prostu skubać kawałek po kawałku. A każdy kęs skrywa pyszne domowe masło ziołowe i roztopioną goudę. To znaczy, jeśli przygotujesz go według naszego przepisu. Ponadto chleb do rwania wygląda świetnie i z pewnością pozostawi po sobie dobre wrażenie. Przy okazji można ten chleb wypełnić jakkolwiek się chce. Zamiast masła ziołowego można też użyć pesto lub innego dipu. Świetne są też inne sery, które dobrze się topią. Po prostu spróbuj sam!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
600 g mąki typ 405 | |
300 ml wody | |
21 g świeżych drożdży pół kostki | |
1łyżka cukru | |
1łyżka soli | |
2łyżki oliwy | |
50 g masła |
Nadzienie
150 g masła ziołowego odpowiada około 1/2 porcji według naszego przepisu | |
150 g goudy | |
sól i pieprz do smaku |
Pomoce
GrandPrix opcjonalnie | |
Zapiekana misa |
Informacje żywieniowe
283
Kalorie
30 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować ciasto
Wymieszać wodę, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 10 minut do wyrośnięcia. Oprócz tego pozwól masłu ziołowemu osiągnąć temperaturę pokojową.
Oznacz jako zakończone
2.
Dokończyć ciasto
Umieść wszystkie składniki w robocie GrandPrix, zamknij pokrywę i uruchom program Ciasto. Ewentualnie wyrabiać ciasto ręcznie przez 10 minut, aż będzie gładkie. Umieścić w misce i pozostawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w temperaturze pokojowej przez około 30 minut, aż do mniej więcej podwojenia objętości. W międzyczasie zetrzeć na tarce ser gouda.
Oznacz jako zakończone
3.
Napełnianie ciasta
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej do rozmiaru około 40x40 cm i grubości 0,5-1 cm. Posmaruj ciasto obficie masłem ziołowym i posyp goudą.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół.
Oznacz jako zakończone
5.
Składanie ciasta
Formę do pieczenia chleba natłuścić i ustawić w pozycji pionowej (można ją np. podeprzeć butelką). Teraz pokrój ciasto na paski, raz wzdłuż na środku i około 5 razy w poprzek. Każdy pasek złóż około 3 razy i umieść w formie tak, aby był równomiernie wypełniony.
Oznacz jako zakończone
6.
Upiec chleb
Piecz chleb przez około 40 minut, aż jego powierzchnia będzie chrupiąca, brązowa. W razie potrzeby wyłóż blachę papierem pergaminowym, ponieważ część masła ziołowego może wyciec.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.