Domowe mleko z prosa

Zrobić sobie własne mleko z prosa? To jest bardzo proste. Dodatkowo mleko to nie zawiera tłuszczu, glutenu ani orzechów. Będziecie się cieszyć gęstą konsystencją. Ponieważ mleko ma niską zawartość tłuszczu, dodatek gumy guar zapobiega rozdzieleniu składników stałych i płynnych. Mleko z prosa jest dobre do robienia smoothies, kheer (indyjskie desery), lodów, naleśników i wielu innych.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
80 g suszonego prosa
2-3łyżki syropu klonowego
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
1szczypta soli morskiej
1łyżka gumy guar
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka

Informacje żywieniowe

65 Kalorie
14 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować proso

Proso dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aż bieżąca woda będzie przeźroczysta.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj sprzęt do produkcji mleka

Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić do miski na mieszanie.
Oznacz jako zakończone
3.

Nastawić urządzenie do mleka

Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program dla ziaren. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 1200 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 23 minutach lub po zabrzmieniu sygnału dźwiękowego mleko jest gotowe. Mleko wytrzyma do 4 dni w szczelnym pojemniku.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka. Z przepisu wychodzi 6 porcji.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF