Domowe puree z dyni

Domowe puree z dyni jest łatwe i szybkie w przygotowaniu

Wraz z jesienią nadchodzi jedna z najbardziej zróżnicowanych pod względem gastronomicznym pór roku. Dynie im królują. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest puree z dyni. Jest to bardzo proste danie, które może być podstawą wielu przepisów. Oczywiście może zapewnić ciepło podczas długich jesiennych wieczorów.

Przejdź do przepisu

Pomarańczowa dynia ma długą tradycję w kuchni. Już nasze babcie wiedziały, jak przygotować z niego smaczne i pożywne posiłki. Puree z dyni to jeden z najpopularniejszych sposobów na delektowanie się dynią. Jest nie tylko bogate w witaminy i minerały, ale ma również doskonały naturalny smak, a jego konsystencja jest wyjątkowa i niepowtarzalna.

Jak przygotować idealne puree z dyni?

Wybór odpowiedniej dyni jest kluczem do sukcesu. Najlepiej sięgnąć po dynię hokkaido lub dynię piżmową, które idealnie nadają się do przecierania ze względu na gładką i kremową konsystencję. Samo przygotowanie jest szybkie i łatwe. Nawiasem mówiąc, potwierdza to również nasz przepis, który składa się tylko z dwóch kroków. Wraz z przygotowaniem dyni. Jeśli lubisz eksperymentować, możesz również dodać przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa lub cynamon, aby nadać puree z dyni ciekawy akcent.

Gdy puree trzyma się boku

Puree z dyni to nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie, którego nie powinno zabraknąć w jesiennym menu. To doskonały sposób na delektowanie się sezonowymi warzywami przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Nie wahaj się więc i zacznij przygotowywać tego króla wśród jesiennych potraw. Twoje podniebienie będzie Ci za to wdzięczne!

Chcesz użyć puree jako bazy do innego przepisu? Idziemy do tego! Można nawet przygotować z niego słodki deser. Twoja wyobraźnia nie zna granic. Wszystko, co musisz zrobić, to zrobić więcej puree, aby schować go do lodówki i kiedy tylko kulinarna muza nadejdzie, możesz po prostu wyciągnąć je z pojemnika i zacząć działać.

Aby puree było jeszcze łatwiejsze, użyj robota kuchennego, blendera lub blendera zanurzeniowego. Możliwości jest naprawdę wiele. A także możliwości inspiracji. W naszym archiwum znajdziesz dużą liczbę przepisów, które nadają się zarówno na sezon jesienny, jak również i przez cały rok.

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g dyni (Hokkaido, cukrowej lub piżmowej)
Przybory
Mikser
lub mikser zanurzeniowy

Informacje żywieniowe

140 Kalorie
23 g Węglowodany
1 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Usuń pestki z dyni i pokrój ją w kostkę. Ugotować w odpowiedniej ilości wody do miękkości.
Oznacz jako zakończone
2.

Zmiksować na puree

Odcedź wodę, zetrzyj dynię na puree i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do ostygnięcia i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze są szacowane według surowców. W rzeczywistości mogą się one różnić.
Wartości odżywcze podano na 500 g puree.
 Zapisz jako PDF