Babeczki bekonowe
Babeczki z bekonem na początku wydają się dziwne, ale na pewno je pokochasz. Praktyczne przekąski jako danie do ręki nie zawsze muszą być słodkie. Te przepyszne babeczki z boczkiem i cebulą doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu, jako przepis na posiłek lub po prostu dlatego, że są smaczne. A dzięki polewie z syropem klonowym i nieco większą ilością bekonu te małe wypieki wyglądają naprawdę dobrze. Dlaczego nie spróbować już teraz!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 cebule | |
150 g boczku pokrojonego w kostkę | |
70 g masła | |
2 jajka | |
250 g mąki | |
250 ml maślanki | |
3łyżeczki proszku do pieczenia | |
1łyżeczka cukru | |
1łyżeczka soli |
Polewa
10pasków boczku | |
1łyżka syropu klonowego | |
200 g serka śmietankowego | |
20 g masła | |
50 g cukru pudru, akcesoria |
Akcesoria
robot kuchenny opcjonalnie | |
lub mikser ręczny | |
12 foremek do muffinek | |
woreczek do dekoracji z końcówką gwiazdkową opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
294
Kalorie
24 g
Węglowodany
18 g
Tłuszcze
9 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Ciasto
Obrać i drobno posiekać cebulę. Podsmażyć na patelni z boczkiem i 20 g masła, aż cebula stanie się szklista, a boczek chrupiący. Pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna)
Oznacz jako zakończone
3.
Wymieszać ciasto
Wymieszać masę bekonową z jajkami i maślanką. Dodać pozostałe masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, a następnie wymieszać w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec muffinki
Rozdzielić ciasto równomiernie do foremek na muffinki. Piec przez ok. 25 minut. Wykonać test z pałeczkami. Pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
5.
Do polewy
Podsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Pozostawić do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
6.
Polewa
Wymieszać masło, serek śmietankowy, syrop klonowy i cukier puder w robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać 1 łyżkę tłuszczu ze smażenia.
Oznacz jako zakończone
7.
Udekorować babeczki bekonowe
Rozdrobnić boczek rękami. Posmarować babeczki polewą (najlepiej zrobić to za pomocą strzykawki/woreczka do dekoracji) i posypać bekonem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.