Ciastka kwiatowe
Jesteśmy zakochani w kwiatowych ciasteczkach Upiekliśmy maślane ciasteczka, a do ich dekoracji użyliśmy jadalnych kwiatów. Nie dość, że wyglądają bardzo uroczo, to jeszcze pysznie smakują. Są dwa różne sposoby – oczywiście chętnie pokażemy Wam oba! Albo układasz kwiaty na ciasteczkach i pieczesz je razem z ciasteczkami, albo najpierw pieczesz ciastka, a potem przyczepiasz do nich kwiaty za pomocą białka jajka. Niezależnie od tego, którą metodę preferujesz, te małe smakołyki zawsze wyglądają imponująco!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1porcja ciasta na ciasteczka | |
30-40 kwiatów jadalnych |
W przypadku metody 2
1 Białko |
Pomoce
Wałek | |
1 Wycinarka do ciastek według uznania |
Informacje żywieniowe
99
Kalorie
40 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
2 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować ciasto
Przygotuj ciasto herbatnikowe z naszego przepisu i rozwałkuj je.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 175°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
3.
Metoda 1
Ułóż kwiaty na cieście tak, aby nie zachodziły na siebie i miały trochę miejsca między sobą. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkuj kwiaty wałkiem, aż kwiaty będą wystarczająco dociśnięte do ciasta. Wycinamy ciastka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut. Ciastka muszą mieć złotobrązowy kolor.
Oznacz jako zakończone
4.
Procedura 2
Wykręcić ciastka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut do uzyskania złotego koloru. Posmaruj je cienką warstwą białka jajka, a na wierzchu umieść kwiaty.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Z ciasta zrobić około 30-40 ciasteczek, w zależności od wielkości foremek. Jedna porcja to jedno ciasteczko.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.