Ciastka kwiatowe

Jesteśmy zakochani w kwiatowych ciasteczkach Upiekliśmy maślane ciasteczka, a do ich dekoracji użyliśmy jadalnych kwiatów. Nie dość, że wyglądają bardzo uroczo, to jeszcze pysznie smakują. Są dwa różne sposoby – oczywiście chętnie pokażemy Wam oba! Albo układasz kwiaty na ciasteczkach i pieczesz je razem z ciasteczkami, albo najpierw pieczesz ciastka, a potem przyczepiasz do nich kwiaty za pomocą białka jajka. Niezależnie od tego, którą metodę preferujesz, te małe smakołyki zawsze wyglądają imponująco!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1porcja ciasta na ciasteczka
30-40 kwiatów jadalnych
W przypadku metody 2
1 Białko
Pomoce
Wałek
1 Wycinarka do ciastek według uznania

Informacje żywieniowe

99 Kalorie
40 g Węglowodany
6 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować ciasto

Przygotuj ciasto herbatnikowe z naszego przepisu i rozwałkuj je.
Oznacz jako zakończone
2.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 175°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
3.

Metoda 1

Ułóż kwiaty na cieście tak, aby nie zachodziły na siebie i miały trochę miejsca między sobą. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkuj kwiaty wałkiem, aż kwiaty będą wystarczająco dociśnięte do ciasta. Wycinamy ciastka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut. Ciastka muszą mieć złotobrązowy kolor.
Oznacz jako zakończone
4.

Procedura 2

Wykręcić ciastka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut do uzyskania złotego koloru. Posmaruj je cienką warstwą białka jajka, a na wierzchu umieść kwiaty.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Z ciasta zrobić około 30-40 ciasteczek, w zależności od wielkości foremek. Jedna porcja to jedno ciasteczko.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz